Om naturum

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde och fungerar som en port till naturen i allmänhet och ett visst naturområde i synnerhet. Inne på ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området innan du ger dig vidare ut för att upptäcka på egen hand. Det är fri entré och du behöver inte ha några speciella förkunskaper för att besöka oss, alla är välkomna in! 
 
Förutom vår utställning erbjuder vi ett flertal programpunkter, guidningar och evenemang. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar. Många naturum finns i anslutning till en nationalpark eller, som här i Ottenby, i anslutning till ett naturreservat. Andra finns stadsnära för att man skall kunna nå dem på ett enkelt sätt. 
 
Idag finns ett trettiotal naturum i Sverige och fler är planerade. Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. Naturumen kan förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller stiftelser. Här i Ottenby drivs naturum sedan starten 1997 av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län. 


 

Om naturum Ottenby

naturum Ottenby slog upp portarna för besökare 1997 och drivs sedan starten av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län.  Vi öppnar då våren är på väg och flyttfåglarna återvänder och avslutar säsongen med höstlovsaktiviteter i slutet av oktober/början av november då fåglarna flyttat söderut igen. 
 

I vår utställning kan du på egen hand få en spännande inblick i fåglarnas liv, inte minst när det gäller deras imponerande förflyttningar över jordklotet. Hur är det t.ex. möjligt för en tolv gram tung flugsnappare att hitta vägen från vinterkvarteret i Sydafrika till holken i Näsby där den häckade i fjol? Vår personal finns på plats för att svara på alla frågor som dyker upp under besöket i utställningen. Du har även möjlighet att följa med på någon av våra guidade turer, kolla in någon av våra tillfälliga utställningar eller varför inte spana efter fågel och säl utmed uddens stränder. 
 
Utöver naturum kan du även äta en god lunch på restaurang Fågel Blå, besöka Naturbokhandeln Ottenby och Sveriges högsta fyr Långe Jan eller uppleva ringmärkning på nära håll tillsammans med personalen på Ottenby fågelstation. 
 
Varmt välkomna!


 

 

 

Om naturum