Namibia med Guldkant 3–16 januari 2018

Reseledare: Göran Pettersson  FULLBOKAD

I Etosha NP är det gott om fågel och däggdjur, som strutsar och elefanter. Foto: Göran Pettersson

Det är gryningen som gör en resa till södra Afrika så speciell. Det blekgula ljuset strilar genom akaciorna. Ringsignalen från en Brubru når fram till oss och några Yellow-billed Hornbills stöter fram sina klunkande läten. Flocken med de tvärrandiga Banded Mongoose vaknar till liv efter att de sovit skönt, tätt ihoprullade bredvid varandra i sin håla. Natten var lugn även om några revirstinna lejonhanar hördes på håll. Vi hinner gå en promenad i omgivningarna innan vi tar frukost på verandan med utsikt ut mot de granitröda klippporna.

Northern Black Koorhan är en av många läckra fåglar som möter oss under resan. Foto: Göran Pettersson

En kontrasternas resa minst sagt! Under två veckor tar vi oss från öknen med sin speciella skönhet och anpassade endemiska fågelarter, till den extremt näringsrika Benguelaströmmen som passerar Namibias västkust, vidare till Etosha nationalpark med sina vattenhål och sitt rika djurliv välkänt genom många naturfilmer. Fågelfaunan präglas av en spännande blandning av lättbestämda fåglar och öknens endemer. Fotografer kommer att trivas! Vi avslutar hela härligheten i Erindi Game Reserve på Namibiska centralplatån.

I Etosha söker vi oss till vattenhålen. Det är där djuren samlas. Foto: Göran Pettersson

Etosha nationalpark är världsbekant för sitt rika djurliv. Allt från den lilla Kirk´s (Damara) dikdik-antilopen till elefanter. Stiligast av dem alla är Gemsbok. Ute på savannen kliver flera högresta fåglar omkring, t ex sekreterarfågel, Blue Crane och den jättelika Kori Bustard. Vi får flera spännande stunder vid lodgernas upplysta vattenhål där allt kan dyka upp i den afrikanska natten.

Erindi Game Reserve. Foto: Old Traders Lodge

Vi besöker också platåbergen i centrala delarna av landet och bor några nätter i Erindi Private Game Reserve, ett av de finaste viltreservaten i södra Afrika. Här är rikedomen ymnig för såväl fåglar som däggdjur. Det drygt 700 km2 stora reservatet ger oss en bra inblick i hur södra Afrika såg ut innan människans framfart påverkade omgivningarna.

När vi är i Swakopmund vid Atrlantkusten besöker vi ett intressant dynområde. Här finns bl a Dune Lark. Foto: Göran Pettersson

Vi inleder resan vid Swakopumnd och Walvis Bay vid Skeleton Coast. Det är här längs kusten som många arktiska vadare som passerar förbi norra Europa på sin flyttning, har sitt vinterkvarter. Benguelaströmmen förser dem med föda. Vi gör också en tur in till Namiböknen och får uppleva lite av det dynlandskapet som finns där. Likaså det djur- och växtliv som bebor dessa till synes snustorra trakter.

Mitt på dagen får vi räkna med riktigt varmt. Då gör vi som djuren och söker oss till skuggan. Foto: Göran Pettersson

Eftersom vi reser med Guldkant är vi en liten grupp som gemensamt åker i en safariutrustad buss. Vi bor på särskild utvalda lodger och i flera fall är det små lodger vi stannar på. Självklart bor vi mitt i naturen. Vi har flera natturer inbokade och dessa brukar varit mycket givande med både nattaktiva fåglar och däggdjur.
 
Göran Pettersson har tidigare lett resor för AviFauna i Namibia och gjort flera omfattande resor i södra Afrika. AviFaunas resor till Namibia är mycket populära och det här blir elfte resan dit.

Vi räknar med att kunna se ca 300 fågelarter och ett 30-tal däggdjursarter under resan.

Vårt läckra logi i Damaraland, Camp Kipwe. Foto: Kipwe Lodge

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Windhoek internationella flygplats vid lunchtid. Skådning vid Avis Dam på eftermiddagen. Natt i Windhoek. Dag 2: Färd genom halvöken 40 mil till Atlantkusten (6-7 timmar). Många skådarstopp längs vägen. Natt i Swakopmund. Dag 3: Namiböknen och Walvis Bay. Natt i Swakopmund. Dag 4: Transport genom Damaraland med skådarstopp längs vägen. På eftermiddagen söker vi efter de ökenanpassade elefanterna i Twyfelfontein. Natt på Camp Kipwe. Dag 5: Morgon vid Camp Kipwe. Därefter transport till Hobatere Lodge i Damaraland. Natt på Hobatere Lodge. Dag 6: Hobatere Lodge. Natt på Hobatere Lodge. Dag 7: Transport till västligaste delarna av Etosha NP och skådning där. Natt på Dolomite Camp. Dag 8–9: Centrala delarna av Etosha NP. Nätterna på Okaukuejo Resort. Dag 10–11: Östra delarna av Etosha NP. Nätterna på Mokuti Lodge. Dag 12: Transport till centrala platåbergen och skådning där. Natt på Old Traders Lodge. Dag 13: Erindi Game Reserve. Natt på Old traders Lodge. Dag 14: Transport tillbaka till Windhoek där resan avslutas på internationella flygplatsen.

Pris utan flyg: 59.800 kr (7–8 delt.).
Pris med flyg: ca 68.800 kr. (7–8 delt.).

Enkelrumstillägg: 7.500 kr.
Ungdomspris utan flyg: 53.800 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 62.800 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på lodger av hög standard
Helpension
Transport i buss anpassade för skådning/safari
Nationalparksavgifter
Lokal mycket kunnig guide under hela resan
Svensk reseledare 
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation 
Reserapport

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygpris: ca 9.000 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Varmt och soligt. Morgnarna ute i ökenområdena och vid kusten kan dock vara ordentligt kalla innan solen börjar värma.

Tempo, inriktning. Mellan 1 och 2 storkar. Vi gör en längre rundresa på bra vägar där några längre transportsträckor ingår. Flera morgnar börjar vi tidigt. Vi håller siesta mitt på dagen vid flera tillfällen. Det blir också några mörkerkörningar då vi tittar efter nattaktiva fåglar och däggdjur. Vi reser under regnperiod så vi får räkna med någon uppfriskande åskskur under resan.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 5.980 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin