Fotoresa Varanger 8–12 mars 2018

Reseledare: Mikael Arinder  FULLBOKAD

Bered dig på att få drömbilder av praktejder under resan! Foto: Anders Blomdahl

Följ med på en fågelfotoresa några intensiva dagar till Varangerhalvön vid Barents hav i arktiska Nordnorge. Resan erbjuder unika möjligheter att fotografera praktejder, alförrädare och andra arktiska arter från såväl gömsle som båt. Vi viger dagarna åt att söka de bästa förhållandena för dramatiska och snygga bilder i karg, arktisk miljö. Med tre dagar i Båtsfjord får vi goda chanser att fotografera fåglarna i olika väder- och ljusförhållanden. Har vi tur får vi kanske också uppleva och fotografera norrsken om natten! Därtill besöker vi en fågelmatning intill den ryska gränsen, för att fotografera några av den nordliga taigans arter.

Även alförrädare poserar vackert utanför gömslet! Foto: Anders Blomdahl

Vi kommer till Båtsfjord under en fantastisk fin tid för fågelfotografering, då dagarna är längre medan de övervintrande arktiska arterna fortfarande är talrika. Vi fotograferar från ett flytande båtgömsle under morgon och förmiddag, och ligger på mage nära vattennivån för att få bilder ur ett snyggt, lågt perspektiv. Räkna med fantastiska foton på otroligt snygga fåglar! På bara några meters håll utanför gömslet simmar vackra praktejdrar och alförrädare tillsammans med alfåglar och vanliga ejdrar. Då och då kommer tretåiga måsar och vittrutar fram, och med lite tur kanske även vitvingad trut.

I omgivningarna finns alltid några flockar med skärsnäppor. Efter lunch åker vi ut med båt i jakt på de perfekta flyktbilderna och kryssar runt i fjorden där tusentals ejdrar av alla tre arterna övervintrar. Även fina möjligheter till flyktbilder på vittrut, vitvingad trut, tretåig mås och tobisgrissla.

Vi hoppas på fina fotolägen på tobisgrissla när vi åker båt. Foto: Anders Blomdahl

Efter dagarna i Båtsfjord lämnar vi Norra ishavet och ger oss till tajgan. Målet är Melkefoss i den vackra Pasviksdalen, som ligger precis intill den ryska gränsen, söder om Kirkenes. Där åker vi snöskoter ut i tajgan, och bor vi en natt i en vildmarksstuga där det finns en året-runt-matning för fåglar. Vi hoppas kunna få bilder på arter som lappmes, tallbit, lavskrika, och kanske snösiska som besöker matningen.

I tajgan i Pasviksdalen fotograferar vi bl.a. tallbit.  Foto: Anders Blomdahl

Resans upplägg är helt anpassat för fotografer. Vi utbyter erfarenheter gemensamt under resan för att utvecklas ytterligare. De deltagare som önskar får tips och råd om allt ifrån bildkomposition till inställningar på kameran av reseledaren. På kvällarna håller vi ingen artgenomgång som traditionellt vid en vanlig AviFauna-resa. Istället diskuterar vi fågelfotografering och bildredigering.
 
Resan leds av Mikael Arinder, en passionerad fågelfotograf som organiserat och lett flera fågelresor tidigare, bl a för Skånes Ornitologiska Förening. Det här är AviFaunas andra fotoresa till Varanger.

Arktiska Norge bjuder på spännande landskapsmotiv för fotografen. Foto: Anders Blomdahl

Pris utan flyg: 19.900 kr. (5–6 delt.).
Pris med flyg: ca 23.400 kr. (5–6 delt.). 

Enkelrumstillägg: 1.200 kr. Enkelrum är tillgängligt endast i Båtsfjord.
Ungdomspris utan flyg: 17.900 kr. 
Ungdomspris med flyg: ca 21.400 kr. 

Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell, samt logi i vildmarksstuga

Alla frukostar i Båtsfjord och Pasviksdalen

Middag samt lunch i Pasviksdalen

Alla transporter

Båtturer två dagar i Båtsfjord
Tillgång till fotogömsle under tre dagar

Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: lunch och middag fyra dagar

I resans pris ingår inte transport till startorten (Kirkenes). Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg så hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: Ca 3.500 kr. Flygtillägg från vissa orter kan förekomma.

Klimat. I norra Norge råder ett arktiskt klimat vid denna tid på året, så bered dig på temperaturer under -10 grader. Men både i gömslet och på båtresorna får vi låna ordentliga värmeoveraller, så vi ska ändå kunna hålla oss varma. Vädret kan variera ordentligt och vi hoppas få uppleva allt från sol till ymnigt snöfall, för dramatiska och varierande bilder.
 
Tempo. Lågt tempo, vi ska ju fotografera. Vi transporterar oss med minibuss, som reseledaren kör.


ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin