Washington state, USA 26 april – 7 maj 2018

Reseledare: Magnus Hellström  FULLBOKAD

Vilda och dimhöljda stränder följer oss under större delen av resan. Foto: Teet Sirotkin

Trolska tempererade regnskogar och vadarstränder av högsta världsklass! Washingtons kusttrakter är fågelrika och har massor att erbjuda den besökande fågelskådaren. Under vår resa kommer vi bland mycket annat att njuta av tusenhövdade flockar av tundrasnäppor, pilsnabba tofslunnar, vackra strömänder, sitkatrastens ödsliga sång och hackspettrika skogar (hela elva arter att spana efter). Till havs håller vi utkik efter albatrosser, tärnmåsar och knölvalar.

Stora delar av världspopulationen av tundrasnäppa rastar här under vårsträcket. Foto: Magnus Hellström

Vår rundtur i regionen tar sin början i det fina och varierade våtmarksområdet vid Nisqually. Här hittar vi de flesta av regionens änder och hälsas också välkomna av gulhakar, stensvalor och ringnäbbade måsar.

Nisqually är ett rikt och varierat område. Amerikanska bläsänder och stjärtänder. Foto: Magnus Hellström

Inne i inlandet, sydost om den stora vulkanen Mt Rainier, kommer vi in i en annan faunaregion och hoppas på arter som eremitskogstrast, grå nötkråka, gråhuvad skogssångare, nashvilleskogssångare samt både berg- och västsialia. Huvudnumret här är dock hackspettarna vid Bethel Ridge – hela 11 arter finns i området, bl.a. vithuvad och svartryggig hackspett liksom kråkspett och svartryggig savspett. Här finns för övrigt också regionens alla tre arter nötväckor.

Svart roskarl är en av många läckra vadare vi ska försöka se under resan. Foto: Magnus Hellström

Vi vänder ut mot Olympiahalvöns nordkust och kring Dungeness besöker vi varierade habitat som bl.a. kan ge amerikansk rördrom, skrikstrandpipare, gulkronad sparv, svartstrimmig skogssångare, svarthuvad kardinal, Annas kolibri och sångvireo. Cape Flattery utgör USA:s nordvästligaste punkt (Alaska oräknat) och under vår morgon på platsen tittar vi på klippstrandskator, beringtejster, pelag- och blåstrupiga skarvar och hoppas på flockar av förbisträckande trädmåsar på väg mot häckplatser i Kanada. För den som håller havet under bevakning finns chans att belönas med gråval och havsutter. Vi planerar också för en båttur runt Tatoosh island för att komma lite närmare inpå tofslunnar och andra alkor som häckar i slänter och skrevor på ön.

De vackra strömänderna har ännu inte sökt sig upp mot häckningsforsarna. Foto: Magnus Hellström

Färden fortsätter ned över den nederbördsrika Olympiahalvön och vi besöker bland annat den imponerande Hoh rainforest. Tempererade regnskogar är mycket ovanliga i världen och i de lavtyngda gammelskogarna häckar bl.a. den vackra sitkatrasten. Rostkolibrier, svartkronade skogssångare och violettgröna svalor ses också i omgivningarna.

Sitkatrastens ödsliga sång hörs ofta i Washingtons kustnära skogar. Foto: Magnus Hellström

Vi avslutar vår rundtur med några dagar kring tidvattenlagunerna vid Gray’s Harbor. Vårsträcket av arktiska småvadare kulminerar nu kring Valborg och bjuder oss på ett härligt skådespel! Bland molnen av vackert sommarfärgade tundrasnäppor hittar vi också mindre beckasinsnäppor, större gulbenor, dvärgsnäppor, svarta roskarlar och mycket annat ögongodis. Vi bor i hamnen i Westport med ett smörgåsbord av sjöfåglar utanför dörren – mängder av vitnackade svärtor, stillahavslommar, svartnäbbade islommar och flera olika arter av stillahavsalkor.

Grey’s Harbor är ett verkligt vadareldorado! Foto: Magnus Hellström

Från Westport tar vi oss också ut på oceanen, och bland alla grålirorna vid kontinentalsockeln håller vi också utkik efter bl.a. svartfotad albatross, rosanäbbad lira, grå stormsvala, hornalka, tofslunne, tärnmåsar och mycket annat.

Magnus Hellström är en av landets skickligaste fältornitologer och han ledde AviFaunas senaste resa till Washington (2016). AviFaunas resor till Nordamerika är mycket populära och det här blir den tredje resan till Washington och den tjugoåttonde till USA.

Vi räknar med att kunna se ca 160 –180 fågelarter under resan.

Kustmorgon. Foto: Magnus Hellström

Resrutt. Dag 1: Resan börjar på Seattle-Tacomas internationella flygplats, transport till vårt logi nära Nisqually. Dag 2: Morgon och förmiddag vid Nisqually och därefter transport till Yakima där vi spenderar denna och nästa natt. Dag 3: Heldag i skogsområdet kring Bethel Ridge. Dag 4: Morgon kring Yakima och därefter lång transport till Sequim där vi övernattar. Dag 5: Dungeness och andra fina lokaler längs med Strait of Juan de Fuca. Denna och kommande två nätter nära Neah Bay. Dag 6–7: Cape Flattery och andra lokaler längs kusten samt båttur till Tatosh Island. Dag 8: Hoh Rainforest. Natt vid Kalaloch. Dag 9: Morgon vid Kalaloch. Därefter stopp vid Lake Quinault under transporten ned till Greys Harbor. Denna och kommande två nätter vid Westport. Dag 10–11: Beroende på vädersituationen kommer den ena dagen att spenderas till havs medan den andra bjuder på vadarskådning vid Bottle Beach, Tokeland och Westport Jetty. Dag 12: Morgonskådning kring Westport. Därefter transport till Seattles internationella flygplats där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: 41.600 kr. (10–12 delt.).
Pris med flyg: ca 48.600 kr (10–12 delt.).
Enkelrumstillägg: 7.900 kr.
Ungdomspris utan flyg: 37.400 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 44.400 kr.
Allt detta ingår:
Boende på enkla motell och i stugor
Halvpension (frukost och lunch)
Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Amerikansk fågelguide
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport 
Tillkommer: middagar och avgift för ESTA-tillstånd (ca 14 US Dollar).

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygpris: ca 7.000 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Varierande. Kustområdena är svala, blåsiga, nederbördsrika och disiga med temperaturer kring 15 grader.
 
Tempo. Två storkar.

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin