Dhofar, Oman 20–29 juli 2017

Reseledare: Magnus Ullman

Dhofar under monsunen – härlig grönska! Wadi Nahiz med det springande trädet. Foto: Erik Hirschfeld

Vi lämnade hotellet för en halvtimme sedan och färden gick genom livlös öken under en alltmer rosafärgad gryningshimmel. När solen just går upp svänger vi in längs en lång rad av gröna, höga träd, som totalt bryter öknens monotoni. Ju längre in vi kör, desto högre blir träden, desto frodigare grönskan. Vi kliver ur och medan alla tubkikare riggas haglar fågelnamnen genom luften: ”Paradisflugsnappare!”, ”Där, en solfågel!”, ”Glasögonfågel!”, ”Silvernäbb!”, ”Titta, kungsfiskare och grönduva!” Hur kan denna Edens lustgård frodas här mitt i öknen? – Svaret är: monsunen. 

Vi ser två arter solfågel. Här abessinsk solfågel. Foto: Magnus Ullman

Sedan AviFauna som några av de allra första européiska skådarna över huvud taget besökte Oman 1994 har landet blivit ett av våra allra mest populära resmål. Alla tidigare resor har gått under vinterhalvåret, från oktober till februari. Dags för det första sommarbesöket!
 
Men vem åker till södra Oman i juli, mitt i sommaren!? – Svar: nästa alla. Åtminstone så många araber som kan besöker Dhofarregionen i södra Oman i juli–augusti på grund av den svalka som monsunen för med sig. Monsunen (eller kharif som det lokala uttrycket lyder) är en märklig historia i Arabien – den snuddar endast några kilometer längs kusten vid Salalah och är således extremt lokal. När vi dag 4 kör mot Sadah kommer vi faktiskt norr om monsunområdet, större är det inte! Man behöver heller inte köra långt inåt landet för att undgå monsunens effekt. 

Arabstenskvätta, finns bara på Arabiska halvön. Foto: Magnus Ullman

Vi kan räkna med temperaturer som högst kring 25 à 30°, och nederbörden faller mest som ett fint duggregn, ett dugg som verkligen svalkar behagligt i värmen. Det är därför så många innevånare i till exempel Förenade Arabemiraten flockas i Dhofar i juli–augusti. Regnet faller dessutom mycket lokalt så tycker man att det blir lite för blött förflyttar man sig bara ett par kilometer – undan regnet. Det är knappt lönt att använda paraply för blir man lite fuktig på näsan så torkar det snart i värmen när solen tittar fram igen.

Sinaiglansstarar hittar något ätbart runt en dromedar. Foto: Magnus Ullman

Monsunen i södra Oman är något alldeles unikt – och du lär få en sommarvecka du aldrig tidigare varit med om! Men det kanske allra mest spännande med monsunen är att vi får uppleva en grönska som november-resenärerna inte ens kan föreställa sig. Arabien så grönt! Otroligt!

Fläcktjockfot, brukar ses vid Al Balid Archaeological Park. Foto: Magnus Ullman

Men Oman är ändå mest öken och särskilt i söder är det långt mellan bosättningarna. Här finns bara två mindre städer, bland annat den förtjusande lantliga staden Salalah, där vi bor nära en fantastisk sandstrand med möjlighet till balkongskådning efter liror ute över havet. I Salalah besöker vi den lilla fridfulla souken där du kan låta klippa dig eller dricka färsk kokosmjölk alternativt färsk Fruit Juicer. Få missar här chansen att köpa Dhofars sedan årtusenden mest värdefulla exportvara: rökelse. Vi gör också en visit vid Al Balid Archaeological Park med ett modernt, pedagogiskt museum där vi lär oss mer om rökelsens betydelse.
 
Andra sevärdheter vi tittar närmare på är Sumhuram (den antika utskeppningshamnen för rökelse), Fort Taqah och Wadi Dawkah, ett UNESCO-skyddat område med stora mängder rökelseträd.
 
Ayn betyder ”källa” – och i Dhofarbergen finns det många källor där det vatten som faller som regn under monsunen sipprar fram under resten av året och mycket lokalt bibehåller grönskan. Ayn Hamran och andra liknande källor är därför utmärkta fågellokaler – vi avverkar de bästa! Vi 

Ayn Sahanawt. Osannolika klippformationer. Foto: Magnus Ullman

Detta är kontrasternas resa – vi får inte bara uppleva regn och sol, utan dessutom både ökenskådning och havsfågelskådning – som i södra Oman är som bäst under monsunen med till exempel havslöpare (innan de ska tillbaka till Antarktis för att häcka under sydsommaren, november–februari). Vi upplever märkliga grottformationer och besöker Tawi Atayr, ett slukhål så djupt att det är omöjligt att se dess botten!

Få svenska ornitologer har tillbringat så lång tid på Arabiska halvön som Magnus Ullman. Magnus har under åtskilliga resor besökt såväl Förenade Arabemiraten och Yemen som Oman och är väl förtrogen med fågelfaunan i denna del av världen. För AviFaunas räkning blir detta sjuttonde resan till Oman och det tjugonionde besöket på Arabiska halvön.

Svartkronad tchagra. Håller sig gärna lite dold. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. Dag 1: Resan startar på kvällen på Salalahs flygplats. Transfer till vårt hotell i Salalah, där vi bor under hela resan. Dag 2: Sovmorgon. East Khawr, Ayn Sahanawt. Dag 3: Ayn Hamran, Khawr Rawri, Sumhuram. Dag 4: Ras Janjari, Lagga Shalyon, Wadi Soop, Sadah. Dag 5: Ayn Razat, Fort Taqah, Khawr Taqah. Dag 6: Wadi Rabkut, Thumrayt, Wadi Dawkah, Wadi Nahiz. Dag 7: Tawi Atayr, Kaday, Wadi Darbat. Dag 8: Al Mughsayl, Khawr Al Maghsayl. Dag 9: Wadi Kheesh, Al Balid Archaeological Park, souken i Salalah. Dag 10: Resan avslutas på Salalah flygplats tidigt på morgonen (i anslutning till lämpligt flyg hem under dagen).
 
Pris utan flyg: 19.200 kr. (10–13 delt.).
Pris med flyg: ca 25.700 kr. (10–13 delt.).
Enkelrumstillägg: 6.100 kr.
Ungdomspris utan flyg: 16.800 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 23.300 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Alla transporter
Samtliga inträden och reservatsavgifter
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: mat, visum (f.n. 5 OMR, d.v.s. drygt 10 euro).
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: 6.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Soligt och behagligt varmt, upp till 25–30° dagtid. Morgonen i öknen kan bli kylig, men i övrigt är såväl morgnar som kvällar ljumma. Monsun – och därför får vi dagligen uppleva ett fint duggregn.

Tempo. Natur och kultur, lugnt tempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin