Norra Marocko 14–22 september 2017

Reseledare: Gigi Sahlstrand

Skärfläckor. Foto: Javier Elorriaga

Norra Marocko är en härlig blandning av Europa och Afrika. Denna del av Marocko bjuder på fantastiska våtmarker, jordbrukslandskap, berg, skogar, hav, vackra städer och historiska platser. Vi reser den tid då ett intensivt fågelsträck pågår speciellt av rovfåglar. Merja Zerga – en lagun och nationalpark, där kryllar det av vadare och änder och med båt kommer vi bekvämt nära fåglarna! Flera spännande och intressanta inslag på vår resa är vandringar i ”blå staden” - kanske den vackraste av alla städer i Marocko. Romerska staden Volubilis och gamla staden i Meknes, de två sista båda på UNESCO världsarvslista. Vi avslutar resan i Casablanca där vi får uppleva stadens puls och se moskén Hassan II – tredje största religiösa byggnaden på jorden. Med oss har vi Javier, en av Spaniens bästa ornitologer som skådar och guidar ofta i Marocko, han kommer att vägleda oss till de bästa ställena!

Gibraltarsundet är en viktig flyttväg för många flyttfåglar, framförallt för rovfåglar. Det smala sundet mellan två kontinenter – Afrika och Europa, gör att mängder av rovfåglar koncentreras. Visserligen är inte vår fokus rovfågelsträck men vi är nära ”flaskhalsen” i Gibraltarsund där Europas bästa rovfågelsträck går, så svårt att undvika. Vi lägger en dag vid norra kustlinjen för att titta på mängder av bl a ormörnar, dvärgörnar, bivråkar och bruna glador.

Ormörn. Foto: Javier Elorriaga

Den västra delen av norra Marocko är spännande fågelmässigt. Vi besöker fina fågelsjöar som hyser stor population av änder (t ex rödhuvad och vitögd dykand, koppar och marmorand samt kamsothöna), dammar och våtmarker med mängder av hägerarter och vadarfåglar. Utmed vår färdväg ser vi enorma grönsaksodlingar och vi kan se minervaugglor sitta på staketstolpar, hustak och i träd.

 

En hel dag kommer vi lägga i Merja Zerga området. Detta område var känt för sina övervintrande smalnäbbad spov. Tyvärr är den borta sedan 90-talet. Vi kommer att färdas ut med småbåtar i denna stora lagun. De vimlar av vadare, hägrar, flamingor, änder, tärnor och vitfågel. När skymningen infaller kommer vi placera oss på lämplig plats för att få chansen att se kapuggla, en uggla som är sällsynt och svår att få se i västra palearktisk. En annan ovanlig fågel i denna region är eremitibis, har vi riktigt tur kan vi få in den också på reselistan precis som marockansk frankolin.

Båtfärd i Merdja Zerga. Foto: Javier Elorriaga

Intill Chefchaouen finns stora skogar som vi kommer att besöka. Vi kommer att få se både vacker natur och ett rikt djur och fågelliv. Vi bör stöta på berberaporna, samma sorts apor som lever på Gibraltarklippan. I Zaër Forest har vi chans på Marockansk frankolin, det enda området den finns på i hela västra Palearktisk. I detta område finns även svartkronad tchagra och klipphöna.

Bronsibisar i våtmarksområdet Loukkos. Foto: Javier Elorriaga

Förutom att uppleva två världsarv på UNESCO lista och ”blåa byn” besöker vi andra charmiga små städer. Gamla staden i Asilah som byggdes av portugiser och var under första halvan av 1900-talet en spansk koloni. Staden ligger vackert vid havskusten, där man kan spana in en och annan havsfågel. Medinan i Tanger, känna på dess puls på fisk, kött och grönsaksmarknaden. I Casablanca besöker vi gamla staden där vi har chans till shopping av marockanska produkter. Vi kommer att äta traditionell Marockans mat, njuta av det växlande landskapet och dess artrikedom på fåglar. Må bra i värmen och ha allmänt bra!

Gigi Sahlstrand har tidigare besökt norra Marocko under flera resor. Marocko är ett av AviFaunas mest populära resmål och det här blir tjugofjärde resan dit.

Vackra och kustnära staden i Asilah. Foto: Gigi Sahlstrand

Resrutt. Dag 1: Resan på Rabats flygplats. Transport 17 mil till vårt charmiga boende i Asilah. Dag 2: Våtmarkerna runt Oued Loukkos, arkeologiska platsen Lixus. Natt i Asilah. Dag 3: Byn Moulay Bousselham där även båtturen utgår ifrån till lagunen Merja Zerga, närområdet Merja Bargha. Natt Asilah. Dag 4: Rovfågelspan över Gibraltarsund från den afrikanska sidan, Tanger och Tangers Medina (gamla staden). Natt i Asilah. Dag 5: Morgonskådning i Asilah sedan färd till staden Chefchaouen med den vackra gamla delen (Medinan), kallad ”Blåa byn”, Talassemtame National Park. Natt i Chefchaouen. Dag 6: Vackra skogen Bouhachem med dess fågel och djurliv. Här finns bl a berberapor. Natt i Chefchaouen. Dag 7: Bilfärd 20 mil till Meknes. Romerska staden Volubilis och gamla staden i Meknes, båda på UNESCO världsarvslista. Dag 8: Zaër Forest för att leta efter marockansk frankolin, Casablanca bl as e den imponerande stora moskén och vandring i gamla staden (sista chansen till att köpa Marockanska produkter). Natt Casablanca. Dag 9: Avfärd till Casablancas flygplats. Resan avslutas på flygplatsen i Casablanca.

Pris utan flyg: 21.200 kr. (9–12 delt.)
Pris med flyg: ca 24.700 kr. (9–12 delt.)
Enkelrumstillägg: 3.400 kr.
Ungdomspris: 18.900 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Lokal guide
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: 3.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.

Klimat. Behaglig till varmt, som en bättre sommardag i Sverige. Vi är slutet av en varm sommarperiod och då är det torrt i markerna, ingen grön grönska.

Tempo. Lätt tempo med många kulturinslag.
  

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin