Madeira och Desertas
26 augusti – 2 september 2017

Reseledare: HG Karlsson 

Den stora segelbåten Ventura do Mar tar oss ut på havet. Foto: HG Karlsson

”Atlantens pärla” är ett av de många namn Madeira givits. Numera kan vi lägga till ”Havsfågelskådarens paradis”. För den gröna ön har inte bara orörda lagerskogar och rikedom på annan frodig grönska utan kan även bjuda på läckra petreller och mängder med liror. Lägg därtill så vackra vyer att man fortfarande sitter helt andäktig när bussen far mot flygplatsen sista dagen!

Madeira är välkänt för sina levador – bevattningskanalerna som är utmärkta att vandra längs med. Vi kommer att följa några levador in till orörda lager- och ljungskogar där madieraduvan och madeirakungsfågeln finns – ännu ett par häftiga endemer på denna lilla ö! Grönskan är imponerande med blommande liljekonvaljeträd och mängder av epifyter på stammarna.

Större lira är en av havsfåglarna som vi räknar med att få se. Foto: HG Karlsson

I augusti och september är havet kring Madeira rikt på havsfågel och under goda dagar räknar man in flera tusen exemplar. Bland dem finns sällsyntheter som spetsstjärtad petrell, makaronesisk lira och oceanlöpare. Dessutom de två riktiga högoddsarna atlantpetrell och madierapetrell, den senare endemisk för Madeira. Vi kommer att skåda från land vid t.ex. Porto da Cruz och Porto Moniz morgnar och kvällar och vandra i lagerskogar och andra naturtyper på dagen.
 
Höjdpunkten för havsfågelskådningen får vi på vår två dagars båtresa till ögruppen Desertas söder om Madeira. Vi far med båten Ventura do Mar vars skeppare vet var vi kan finna de sällsynta petrellerna liksom stora valar. Vi stiger i land på Deserta Grande och besättningen lagar en ”Madeiran Barbeque”. Den som vill kan bada och snorkla i väntan på middag. När skymningen faller kommer de häckande petrellerna in och landar med en duns innan de med höga lockrop kryper ned i sina hålor. Framåt natten kommer även oceanlöparna in.

Uppe på Pico do Arieiro hoppas vi få lyssna på den sällsynta madeirapetrellens lockrop. Foto: HG Karlsson

En annan höjdpunkt blir i dubbel bemärkelse en exklusiv tur upp till madeirapetrellens häckningsplats på Pico do Arieiro – 1 818 m.ö.h. Här kan vi i nattens mörker lyssna till deras ödsliga lockrop, förhoppningsvis under en gnistrande stjärnklar himmel.
 
Vid kustlokaler som Ponta de São Lourenco och Ponta do Pargo spanar vi efter specialiteterna enfärgad seglare och kanariepiplärka. Kanariesiskan är dessutom ganska vanlig. I Funchals hamn sitter ofta medelhavstrut och ibland rosentärna.
 
Har du aldrig försökt dig på havsfågelskådning så är Madeira den perfekta startpunkten. Stora mängder fågel, härliga närobsar, högexklusiva arter i synnerligen behagliga, spännande och varierande omgivningar borgar för ovanligt mättade upplevelser. Dessutom i synnerligen njutbart klimat!

Vi ägnar mycket tid till att skåda efter havsfåglar från land. Foto: HG Karlsson

Under veckan kommer det också att finnas tid att ströva omkring på egen hand i Funchal, där det finns flera botaniska trädgårdar. Det går bra att också ta det lugnt vid poolen. Detta är en resa för alla sinnen, där vi äter och dricker gott. Den som gillar fisk kan här verkligen få sitt lystmäte.

HG Karlsson har lett flera av AviFaunas senaste resor till Madeira och är en rutinerad havsfågelskådare. Det här blir AviFaunas sjätte resa till Madeira och den artonde till de Makaronesiska öarna.

Det finns gott om valar runt Madeira. Här en kaskelot. Foto: HG Karlsson

Resrutt. Dag 1: Resan börjar i Funchal. Inkvartering på vårt hotell i Funchal. Dag 2: Ponta da Cruz. Levadavandring vid Ribeiro Frio och Balcões. Fajã da Nogueira. Kvällstur med Ventura do Mar i vattnen söder om Funchal. Sent besök vid Pico do Arieiro för halva gruppen. Natt i Funchal. Dag 3: Via Lugar de Baixo och Ponta do Pargo till Porto Moniz Natt i Porto Moniz. Dag 4: Havsfågelskådning i Porto Moniz. Levadavandring vid Rabacal.Natt i Porto Moniz. Dag 5: Transport till Funchal. Båtresa med Ventura do Mar till Desertas. Landstigning och nattskådning på Deserta Grande. Dag 6: Med Ventura do Mar tillbaka till Funchal. Eftermiddag ledig för sightseeing i Funchal. Andra halvan besöker Pico do Arieiro på kvällen. Natt i Funchal. Dag 7: Machico, Canical och Ponta de São Lourenco. Natt i Funchal. Dag 8: Resan avslutas på flygplatsen i Funchal.
 
Pris utan flyg: 15.400 kr. (9–13 delt.).
Pris med flyg: ca 19.900 kr. (9–13 delt.).
Enkelrumstillägg: 2.100 kr.
Ungdomspris: 13.700 kr.
I priset ingår
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter enligt programmet
Kvällstur till havs med Ventura do Mar
Båttur med Ventura do Mar till Desertas med en övernattning
Guidad kvällstur till madeirapetrellernas häckplats
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: 4.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Behaglig sommarvärme (25°). Det kan bli lite svalare uppe i bergen och förhoppningsvis lite blåst längs nordkusten.
 
Tempo. Lugnt tempo, en stork.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin