Hormozgan, Iran, 18–27 januari 2018

Reseledare: Magnus Ullman

Hägerpipare trivs i Tiab Creek. Foto: Magnus Ullman

Sakta puttrar vi fram i våra små båtar längs en kanal kantad av täta mangrovebestånd. Molnfritt, soligt och mycket behagligt. Vi har redan hunnit se både rishäger och revhäger på de leriga strandbankarna när vi plötsligt får syn på ett gäng strandtjockfotar som avmätt sneglar på oss med en nästan överdrivet ointresserad blick. Vi far långsamt vidare och kan snabbt konstatera att större skrikörn verkar rätt vanlig här ute, halvvägs mellan land och hav. Vi närmar oss en krök, en större lagun öppnar sig och någon får syn på en hägerpipare… nej, de visar sig vara över 50 ex. när vi rundat kröken! Med avstängda motorer glider vi sakta fram mot dessa utsökta skönheter.

Brahminuggla – en av resans många exklusiva arter. Foto: Magnus Ullman

Provinsen Hormozgan ligger längs Hormuzsundet i södra Iran. Årsnederbörden är extremt låg och stora öknar breder ut sig. Samtidigt innebär vidsträckta tidvattenstränder att regionen är mycket betydelsefull som övervintringsområde för tusentals vadare från Sibirien och Centralasien samtidigt som det finns lokala specialiteter (som just hägerpipare och strandtjockfot). Somliga arter trivs dessutom bäst i öppna områden utan mangrove, som kolymasnäppa, ökenpipare, mongolpipare och tereksnäppa.

Fin vadarskådning i Hormuzsundet. Kolymasnäppa. Foto: Magnus Ullman

Men strandskådning handlar inte bara om vadare! Saunders småtärna hette tidigare persisk småtärna – och den vill vi såklart se, liksom tofstärna, iltärna och mangrovehäger. Men mangroveområdenas allra mest exklusiva art är kanske inte alls någon vadare eller häger – utan indisk glasögonfågel som utanför Indiska halvön häckar i ett fåtal mycket små och isolerade områden i Mellersta Östern, bland annat just i Hormozgan.

Sindspetten är endemisk för regionen. Inte många europeiska skådare har sett den! Foto: Magnus Ullman

Enorma ökenområden breder som sagt ut sig och därför blir kontrasten desto större när man plötsligt kör in i ett grönt och yppigt område med höga palmer, gröna buskar och frodig växlighet av gräs och örter på marken. Kombinationen av mycket gamla palmodlingar och närheten till Pakistan har stor betydelse för fågellivet och i området finns den ytterst exklusiva sindspetten, endemisk för Iran och Pakistan. Den häckar i områden med grova dadelpalmer, inte sällan närmaste granne med brahminuggla.

Frodiga palmlundar i Bahmani. Foto: Magnus Ullman

Både palmodlingar och parker av modernare snitt drar också till sig mer eller mindre sällsynta övervintrande småfåglar från norr som citronärla, blåhake, svart rödstjärt, sibirisk gransångare och mindre flugsnappare. En och annan subraritet förekommer också och det är inte omöjligt att bergtajgasångare är smått regelbunden. Dessutom tycks tofsbivråk fattat tycke för regionens palmlundar och parker.
 
Under en vecka har man god chans att se flera andra spännande rovfåglar, exempelvis stäppörn, kejsarörn, örnvråk, shikra och brun glada, var och en knuten till en eller flera speciella miljöer som skiftar från vegetationsfattig öken via grönskande odlingar till slakteriavfallsplatser. Det är bara att hålla för näsan och njuta!

Vi ser flera spännande stenskvättor. Här en orientstenskvätta. Foto: Magnus Ullman

Under resan rör vi oss alltså i vitt skiftande miljöer: från Bandar Abbas, en av de största och viktigaste hamnstäderna i Persiska viken, via lantliga småstäder som Minab och Jask eller små isolerade byar som mest består av en moské och några hus till i det närmaste öde men vild och vacker öken, helt platt eller med dramatiska, lodräta bergsformationer. För den som gillar obanade stråk och äventyrliga rutter långt från allfarvägarna blir inte minst dagarna runt Jask och vägen in mot Pakistan minnesvärda.
 
Vår iranske guide är Babak Musavi, en av Irans skickligaste ornitologer med mycket god lokalkännedom i området, dessutom kanske Mellanösterns skickligaste fågelfotograf. Det var för övrigt Babak som tipsade AviFauna om bruna fiskuven vid Dez under resan 2004. Babak var också guide på AviFaunaresan 2007.
 

Klädkod. Speciella regler gäller för klädsel i Iran, speciellt för kvinnor. Men koden är inte särskilt märkvärdig: sjalett över håret (à la påskkärring), en långärmad jacka/kappa som når nedanför höfterna och långbyxor eller lång kjol.

 
Magnus Ullman är en av de europeiska ornitologer som rest flitigast i Iran. Det har hunnit bli åtta besök sedan 2003, senast i april 2017. Dessutom har han gjort många tiotal resor till andra delar av Mellersta Östern. AviFaunas resor till Iran är mycket populära och det här blir fjärde resan till landet.

Vi räknar med att kunna se ca 140 –150 fågelarter under resan.

Afghanskriktrast. Blytung och rätt vanlig. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. (17 januari: lämplig dag att flyga från Skandinavien.) Dag 1: Anländer till Teheran tidig morgon, inrikesflyg till Bandar Abbas. Golshar Shore. Natt i Bandar Abbas. Dag 2: Jahad Park, Koshtargah, Golshar Shore. Natt i Bandar Abbas. Dag 3: Bahmani, Gaz River, Minab Dam. Natt i Minab. Dag 4: Bahmani, Tiab Creek per båt. Natt i Minab. Dag 5: Azini Creek per båt, Gonari, Del Goraz. Natt i Minab. Dag 6: Gonewordi, Jask Markaxi Protected Area. Natt i Jask. Dag 7: Khalathi Creek per båt, Gegin Plantations. Natt i Jask. Dag 8: Transfer till Bandar Abbas (35 mil) med stopp längs vägen. Natt i Bandar Abbas. Dag 9: Genu eller sightseeing i Bandar Abbas på egen hand. Flyg till Teheran. Dag 10: Resan avslutas efter midnatt på Teherans internationella flygplats i anslutning till lämpligt flyg mot Skandinavien.

Pris utan flyg: 25.900 kr. (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 29.400 kr. (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 5.300 kr.
Ungdomspris utan flyg: 23.300 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 26.800 kr.
Allt detta ingår:
Inrikesflyg Teheran – Bandar Abbas
Logi i dubbelrum på turistklasshotell respektive enkelt hotell
Helpension
Alla transporter med buss
Tre utfärder per båt
Samtliga inträden
Tillstånd till naturreservat
Svensk reseledare
Biologikunnig guide och tolk
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visumavgift (f.n. 50 euro).

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 3.500 kr från Skandinavien. Flygtillägg kan förekomma från vissa avgångsorter. 

 
Klimat. Soligt och behagligt runt 20–25° eller aningen mindre. Något lägre temperatur på berget Genu, kanske mössa och vantar kan komma till pass på morgonen. Regn förekommer men är sällsynt.
 
Tempo. Medeltempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.590 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin