Iran 4–13 april 2018

Reseledare: Magnus Ullman  FULLBOKAD

Broarna i Esfahan är sedan århundraden vida berömda. Foto: Magnus Ullman

”Vem kan påstå sig ha sett den vackraste staden i världen utan att ha sett Esfahan?” frågade den franske författaren André Malraux. Den risken tar vi inte utan låter oss hänföras av Esfahans smakfulla broar, i huvudsak byggda under safavidernas dynasti på 1500- och 1600-talen. – Skulle det smaka med ett glas te i de svala valven under bron? I Esfahan besöker vi dessutom det stilfulla Imamtorget, byggt under samma tid, vars kronjuvel är en mäktig moské med bedövande vackert mosaikarbete.

Fantastiska reliefer i Persepolis – och ännu märkligt välbevarade. Foto: Magnus Ullman

Resan är upplagd som en natur- och kulturresa och vi kommer att ägna oss åt några av de viktigaste delarna av landets och Mellanösterns oerhört rika kulturskatt. Platser som Persepolis och Esfahan är vida berömda även i västvärlden – men ytterst få européer har besökt dessa spännande arkitektoniska mästerverk. Vi ägnar dem varsin heldag. Vi får också känna på vad begreppet Den persiska trädgården innebär och titta närmare på en över tretusen år gammal pyramid, ziqqurat, från Mesopotamien, Choga Zanbil.
 
Vi besöker också Shustar Water Mills, ett system med vatten som strömmar ur klippan och med 46 vattenkvarnar, ett osannolikt exempel på ingenjörskonst från århundradena närmast efter Kristus. På UNESCOs världsarvslista och verkligen sevärt.
 
Få länder erbjuder en så fin kombination av natur och kultur som Iran – eftersom flera av de mäktigaste historiska minnesmärkena ligger i vackra omgivningar där vi samtidigt håller ett getöga på fågellivet. Vi kombinerar Persepolis med alpseglare och stubbstjärtseglare, Passergad med kalanderlärka och isabellastenskvätta, Choga Zanbil med stenökenlärka och afghanskriktrast – och så där håller det på.
 
Under ett par dagar reser vi längs Persiska viken och en morgon har vi chans att bada fötterna i dess ljumma vatten före frukost. Samtidigt som vi spanar efter tundratrut, långnäbbad mås och tereksnäppa.

Irakskriktrast – högt på önskelistan. Foto: Magnus Ullman

Vi lägger mycket tid på Irans fantastiska kulturella skatt, som kan mäta sig med vilket land som helst, men hinner också med en hel del fågelskådning med fokusering på flera spännande och exklusiva fåglar som vitkindad bulbyl, hypokolius, basrasångare, irakskriktrast, afghanskriktrast och mesopotamisk kråka – förutom många arter som återfinns också i andra delar av Mellanöstern. Dessutom lägger vi naturligtvis lite extra krut på arter som grön biätare Merops persicus och vitstrupig näktergal Irania gutturalis.
 
Vi besöker landet när fågelflyttningen pågår som intensivast och hoppas på nyanlända stäpphökar, nunnestenskvättor och annat smått och gott.

Man åker inte gärna hem utan att ha inhandlat en äkta persisk matta. Basaren i Esfahan. Foto: Magnus Ullman

Under våra dagar i landet ser vi också mycket av folklivet och upplever verkligen det iranska samhället. Du kommer säkert att överraskas över den genuina värme som överallt möter turisten – säkerligen bland annat därför att vi västerlänningar fortfarande är så oerhört få. Persernas längtan efter internationella kontakter blir högst uppenbar.
 
De flesta nätter bor vi på turisthotell av god standard. En natt bor vi på enkelt hotell vid Persiska vikens strand – och ser solen gå ner i Persiska viken (om det inte är för disigt). En natt bor vi på en camp med enkelt hotell mitt i öknen, en av resans höjdpunkter! Räkna med en grandios stjärnhimmel på kvällen. Och förfrukostskådning i öknen runt hotellet nästa morgon. Två nätter bor vi på Shushtar Traditional Hotel, ett historiskt, 180 år gammalt hus som restaurerats till ett fullt modernt hotell – men med en fantastisk orientalisk atmosfär både i sovrum, matsal och innergårdar.

Hypokolius, en exklusiv art vars häckningsområde vi besöker. Foto: Magnus Ullman

Vi serveras god mat med mycket grönsaker och ofta kötträtter som baseras på lamm. Maten är välkryddad men inte överdrivet starkt kryddad. Den natt vi bor invid Persiska viken satsar vi på nyfångad fisk till middag.
 

Klädkod. Speciella regler gäller för klädsel i Iran, speciellt för kvinnor, som alltid bör bära en sjalett över håret, en långärmad jacka/kappa som når nedanför höfterna och långbyxor eller lång kjol.

 
Magnus Ullman är en av de europeiska ornitologer som rest flitigast i Iran. Det har hunnit bli åtta besök sedan 2003, senast i april 2017. Dessutom har han gjort många tiotal resor till andra delar av Mellersta Östern. AviFaunas resor till Iran är mycket populära och det här blir femte resan till landet.

Vi räknar med att kunna se ca 160 –170 fågelarter under resan.

Många välskötta parker i Shiraz. Poeten Hafiz grav. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. (3 april: Lämplig dag att flyga från Skandinavien.) Dag 1: Samling på Teherans internationella flygplats strax efter midnatt för gemensam transfer till flygplatshotellet. Sovmorgon. Transfer till Kashan (21 mil) för sightseeing i Persiska trädgården Fin. Natt på Ahmad Camping utanför Aran O Bidgol. Dag 2: Maranjaböknen. Transfer till Hotell i Esfahan (23 mil). Dag 3: Imamtorget, Fredagsmoskén, Esfahans basar, Chehel Sotoon-palatset, Esfahans broar. Natt i Esfahan. Dag 4: Izadkhast karavanseraj, Passergad. Transfer till hotell i Shiraz (totalt 48 mil). Dag 5: Sightseeing: Botaniska trädgården, Sa’di, Hafiz, Pink Mosque. Natt i Shiraz. Dag 6: Persepolis, Nagshe Rustam. Natt i Shiraz. Dag 7: Varak, Bishapur. Transfer till hotell längs Persiska viken i Bandar Gonaveh (totalt 31 mil). Dag 8: Sarakhyeh. Transfer till hotell i Shushtar (totalt drygt 40 mil). Dag 9: Skådning vid Helveh, sightseeing vid Choga Zanbil, sightseeing vid Shushtar Water Mills. Natt i Shushtar. Dag 10: Ali Zoghayeh, Mazrae Seh. Sedan transfer till Ahwaz flygplats där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: 33.800 kr. (9–12 delt.).
Pris med flyg: ca 37.800 kr. (9–12 delt.).
Enkelrumstillägg: 4.800 kr.
Ungdomspris utan flyg: 30.400 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 34.400 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell (fem nätter 4*-igt hotell, en natt ökencamp, en natt enkelt hotell, två nätter traditionellt hotell, en natt turistklasshotell)
Helpension
Alla transporter (egen buss med chaufför)
Transport i 4WD ökendagen
Samtliga inträden
Tillstånd till naturreservat
Svensk reseledare
Lokal fågelkunnig guide och tolk
Speciella kulturguider på sightseeingmålen
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visumavgift (f.n. 50 euro).

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt biljettpris: ca 4.000 kr från Skandinavien. Flygtillägg kan förekomma för vissa avgångsorter
 
Klimat. Soligt och ofta runt 25°. Viss risk för regn någon dag.
 
Tempo. Natur- och kultur. Medeltempo.

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin