Khuzestan, Iran
25 november – 1 december 2019

Reseledare: Magnus Ullman

Spännande duo vid Hoor al-Azim: afrikansk ormhalsfågel och dvärgskarv. Foto: Ehsan Talebi

Mesopotamien! Ändlösa våtmarker längs floderna Eufrat och Tigris, oåtkomliga och mytomspunna. Även om träsken under många år dikats ut finns fortfarande en rikedom av fågel gömda därinne. Under vår vecka i Khuzestan ska vi för första gången nosa lite i kanten av det verkliga Mesopotamien eftersom träskområdet Hoor al-Azim just på gränsen till Irak nyligen öppnats för besök. Här finns nämligen en av Västpalearktis absolut mest exklusiva häckfåglar, nämligen afrikansk ormhalsfågel. Många har sett den på bild i Birds of the Middle East – men hur många har sett den i verkligheten? Vi åker dit!

AviFauna utforskar fler och fler delar av det väldiga landet Iran – och nu är det dags för vår första vinterresa till Khuzestan, en av landets två kornbodar. Området ligger i sydvästra Iran på gränsen till Irak och sammanfaller delvis med antikens Mesopotamien Under en vecka upplever vi de fågelrika våtmarker som trots allt fortfarande finns i Khuzestan. Vinterklimatet är milt och behagligt och tusentals fåglar från Sibirien och Centralasien tillbringar vintern här i sydväst.

Sumpvipa, snygg och rätt vanlig. Foto: Magnus Ullman

Vid Tavahe spanar vi ut över blöta strandängar med ett myller av citronärlor och vattenpiplärkor bland stilla betande boskap. Styltlöpare och sumpvipor rör sig i strandkanten. Mängder av gråfiskare lurpassar i vassruggarna. Varje buskskvätta specialgranskas noga – för här finns chans att lära sig mer om minst två raser av vitgumpad buskskvätta, både hemprichii (från södra Ryssland) och variegatus (från norra Iran och södra Kaukasus). Och över alltihop seglar en stilig svartvingad glada. Så mycket fågel!

Shadegan Lake – oändlig våtmark sedd från Sarakhyeh. Foto: Magnus Ullman

Det är verkligen våtmarkerna som dominerar denna resa. Idag är mycket utdikat och uppodlat, men ofta är det spannmål eller ris som odlas – så på många håll är det mer eller mindre blött och fågelrikt ändå. Men vi ser också omfattande vassar, vida träskmarker och stora klarvattenytor. På många håll finns små diken eller kanaler kantade av smala, spretiga vassridåer. Det låter kanske inte så märkvärdigt – men miljön är hemvist för en av resans mest eftertraktade fåglar, nämligen irakskriktrast.

Afghanskriktrast, en av resans mest exklusiva fåglar. Foto: Magnus Ullman

Över huvud taget är det här en resa där vi kryssar mellan fåglar som är svåra eller omöjliga att se på andra håll i Mellanöstern – eller att se över huvud taget! Gråhuvad purpurhöna, saxaulvarfågel, mesopotamisk kråka, mindre sånglärka, dvärgsångare, kaveldunsångare, afghanskriktrast och tamarisksparv är några av dem. Vitkindad bulbyl är tung på VP-listan (och här snackar vi spontant förekommande fåglar, inte burrymlingar).

Mesopotamisk kråka, hur elegant som helst. Akut splitvarning! Foto: Magnus Ullman

Vi tittar dessutom närmare på ett par spännande och mycket gamla sevärdheter. Allra äldst är Choga Zanbil, ett över tretusen år gammalt tempel, en pyramidliknande byggnad kallad ziqqurat, numera pietetsfullt restaurerad. Dessutom besöker vi Shushtar Water Mills, ett system med vatten som strömmar ur klippan och med 46 vattenkvarnar – ett osannolikt exempel på ingenjörskonst från århundradena närmast efter vår tideräknings början. På UNESCOs världsarvslista och verkligen sevärt.

Isabellatörnskata. Vi ser några exemplar. Foto: Magnus Ullman

Magnus Ullman är en av de europeiska ornitologer som rest flitigast i Iran. Det har hunnit bli 12 besök sedan första resan 2003. Dessutom har han gjort många tiotal resor till andra delar av Mellersta Östern. AviFaunas resor till Iran är mycket populära och det här blir sjunde besöket i landet.
 
Vi räknar med att kunna se cirka 130 arter under resan.

Fr.v.: svarthakad buskskvätta samt vitgumpad buskskvätta hemprichii resp. variegatus – vi lär oss skilja på dem. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. (24 november: Lämplig dag att flyga från Skandinavien.) Dag 1: Resan startar på Ahwaz flygplats. Transfer till hotellet. Sarakhyeh, Shadegan Lake, Nasiriey, Karkheh Koor. Natt i Ahwaz. Dag 2: Hoor al-Azim. Natt i Ahwaz. Dag 3: Tavahe, Seyed Abbas, Borvayeh, Ali Chaab. Natt i Ahwaz. Dag 4: Sade Shavar, Mazrae Seh. Natt i Shushtar. Dag 5: Ali Zoghayeli, Shavoor River, Choga Zanbil, Dez. Natt i Shushtar. Dag 6: Helveh, Karkheh, Shushtar Water Mills. Natt i Shushtar. Dag 7: Återbesök Mazrae Seh, Tavahe eller Helveh. Transfer till Ahwaz flygplats där resan avslutas. (Lämpligt flyg hem når Skandinavien på dagen den 2 december.)
 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter
Dricks till guide, chaufförer och restaurangpersonal
Samtliga inträden och parkavgifter
Svensk reseledning
Skicklig lokal engelsktalande guide
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
Tillkommer: visumavgift (f.n. 520 kr.), dricks för ev. personlig service samt frivillig assistans vid visumansökan (450 kr.).

 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca. 5.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Soligt och ofta runt 20-25°. Någon morgon kan vara kylig. Det är fullt möjligt att vi får regn någon dag.
 
Tempo. Medeltempo.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin