Fotoresa Ungern 5–12 maj 2018
Extradagar Hortobágy 12–17 maj 2018

Reseledare: Anders Blomdahl

Följ med till Ungern och upplev din bästa fågelfotografering någonsin! Blåkråka, fotograferad nära vårt boende. Foto: Anders Blomdahl

Följ med till Pusztaszer i Ungern, för en vecka med Europas sannolikt bästa fågelfotografering! Hit åker vi med en liten grupp och bor bekvämt på den världsberömda fågelfotografen Bence Mátés farm i Kiskunsági National Park. Runt farmen har vi sedan tillgång till ett stort antal högkvalitativa fotogömslen. Här kan du fotografera drömbilder på fåglar, under mycket bekväma och angenäma förhållanden. Fågelfotografering blir helt enkelt inte mycket bekvämare än så här. På den här resan har vi dessutom lagt till fem extradagar vid en annan anläggning med gömslen, där det tillkommer en lång rad nya fågelarter att fotografera.

Pusztaszer ligger bara 15 mil söder om Budapest. Så det tar mindre än två timmar att nå anläggningen från Budapests flygplats, där resan startar. Väl framme inkvarterar vi oss vid Bences bekväma farm och det är bara vår grupp som finns på plats på farmen under hela veckan. Sedan är det fågelfotografering som gäller resten av resan! Oavsett om du har fotograferat från gömslen tidigare eller ej, så har du sannolikt aldrig upplevt så oerhört bra fotomöjligheter tidigare. Samtliga gömslen är bekväma och försedda med spegelglas som du fotograferar igenom. Det innebär att fåglarna inte kan se dig, men du har full koll på vad som händer utanför gömslet. Här kan du sitta bekvämt med obekymrade fåglar på bara några meters avstånd.

Du kommer att ha ägretthägrar på bara några meters avstånd utanför gömslet! Foto: Anders Blomdahl

Vi kommer till Ungern under en fantastisk fin tid för fågelfotografering, då alla arter har anlänt, är i praktdräkt och i full färd med sina häckningsbestyr. Vi kan räkna med att få bilder på upp mot 30-40 fågelarter under goda förhållanden. Då olika fotografer har olika drömarter eller mål för sin fotografering, kommer du själv att ha stora möjligheter att styra var du vill sitta de olika dagarna. Det finns ca 20 olika gömslen att välja på i nära anslutning till vårt boende. Alla är garanterade att någon gång få sitta i gömslen för de olika arterna som är aktuella under vår vistelse. Vi fotograferar bland annat från sjöstränder med specialanläggning för hägrar, i vassmiljö,i skogsdungar med anlagda vattenpooler samt vid häckningslokaler för t.ex. härfågel och blåkråka. Allt arrangerat på ett mycket professionellt sätt, så vi inte behöver störa fåglarna. Även ett nytt gömsle för biätare är under produktion, så vi får hoppas det är färdigt till vår resa.

Även härfågel får vi chans att fotografera från gömsle. Foto: Anders Blomdahl

För årets resa är vi glada att kunna erbjuda extradagar för ytterligare fotografering i högsta klass. De som vill kan nämligen följa med i ytterligare fem dagar till Hortobágy nationalpark i östra Ungern, efter avslutad fotografering vid Bences farm. Hortobágy på den ungerska pustan är mycket fågelrikt och här möter vi en lång rad nya fågelarter att fotografera från fina gömslen. Även här fotograferar man genom fönsterglas och bland arterna som tillkommer hör dvärgskarv, vitögd dykand, styltlöpare, aftonfalk, minervauggla, svartpannad törnskata och många andra arter, samt även biätare om den inte gick att fotografera vid Pusztaszer.

Biätare, en av alla vackra fåglar vi kan fotografera under denna resa. Foto: Anders Blomdahl

Resans upplägg är helt anpassat för fotografer, där vi tillsammans utbyter erfarenheter för att utvecklas. De deltagare som önskar får tips och råd om allt ifrån t.ex. gömslefotografering till inställningar på kameran. På kvällarna håller vi ingen artgenomgång som traditionellt vid en vanlig AviFauna-resa, istället diskuterar vi fotografering. Om Bence själv är på plats, vilket han brukar vara under säsongen, kan vi kanske få en inspirerande föreläsning av honom.
 
Resan leds av Anders Blomdahl, som har besökt de aktuella områdena vid två resor tidigare och som ledde AviFaunas första fotoresa till Ungern 2016. Anders är passionerad fågel- och naturfotograf, se hans bilder på hemsidan www.andersblomdahl.se.

Finfina fotolägen på aftonfalk tillkommer under extraveckan. Foto: Anders Blomdahl

Resrutt. Dag 1: Resan inleds vid Budapest flygplats, för transport ut till Pusztaszer och farmen där vi bor under hela grundresan. Om flygtiderna tillåter inleds fotograferingen redan under eftermiddagen. Dag 27: Gömslefotografering samtliga dagar, från olika gömslen förmiddagar och eftermiddagar. Dag 8: Morgonfotografering. Under dagen transport till Budapest flygplats där huvudresan avslutas, alternativt transport till Hortobágy för de som ska med på extraveckan.

 
Resrutt extradagar. Dag 8: Transport från Pusztaszer till Hortobágy. Dag 912: Heldagar med gömslefotografering i Hortobágy. Dag 13: Morgonfotografering vid Hortobágy, sedan transport till Budapest flygplats där resan avslutas. 

 
Pris utan flyg: 30.700 kr. (7 delt.). Pristillägg extradagarna: 16.700 kr. (7 delt.).
Pris med flyg: ca 35.500 kr. (7 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.800 kr. Enkelrumstillägg extradagarna: 1.250 kr. Enkelrummen är fullbokade för grundresan
Ungdomspris: 27.600 kr. Ungdomspris extradagarna: 15.100 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 32.400 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på en farm nära gömslena under huvudresan
Logi på en fin lodge intill en fågelrik våtmark under extradagarna
Helpension
Alla transporter
Tillgång till fotogömslen under samtliga dagar
Svensk reseledare och fotoguide
Lokala guider
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: endast personliga utgifter.  
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: Ca 4.800 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.

Klimat. I maj kan det bli ganska skönt under dagarna i Ungern, med temperaturer som en svensk försommar. Flera av gömslena är svala och sköna att sitta i.   
 
Tempo. Lågt tempo, vi ska ju fotografera, men med tidiga morgnar. Räkna med flera timmars långa sittningar per tillfälle i de olika gömslena. Du får alltid chans att vila en stund mitt på dagen, mellan morgonens och eftermiddagens fotosessioner under huvudresan.
Under extradagarna vid Hortobágy är det längre mellan gömslena och därför lite svårare logistik. Därför sitter man där heldagar i flera av gömslena.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 3.070 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin