Transsylvanien 13–21 juli 2018
Fjärilar, fåglar, natur & kultur

Reseledare: Pav Johnsson

Skuggpärlemorfjäril – Pallas's Fritillary – är en av flera riktigt karismatiska fjärilsarter vi kan se i Transsylvanien. Foto: Lajos Nemeth

Karpaternas underbara bergslandskap utgör fonden för blommande alpängar, vildvuxna skogar och böljande kulturlandskap du inte längre trodde fanns. I djupa raviner samsas edelweiss och murkrypare, och längs skogsbrynens blomsterprakt pilar vackra fjärilar fram, många så ovanliga att bara få har sett dem. Blir höjdpunkten den utrotningshotade donauhöfjärilen, närkontakten med brunbjörn vid ett gömsle eller greve Draculas slott? Detta är resan för dig som själsligen vill resa med tankar och sinnen genom både tid och rum, genom medeltidens maktkamper kryssar vi oss fram mellan sachsisk mat och 1800-talets jordbrukslandskap. En resa där vi vaskar fram guldkornen ur Transsylvaniens natur, kultur och historia.

Böljande ängsmarker i södra Transsylvanien. Foto: Lajos Nemeth

Rumänien i allmänhet, och regionen Transsylvanien i synnerhet, uppfattas av många som ett mystiskt och otillgängligt resmål. Något som snarare passar äventyrare än vanliga turister. Vissa har till och med liknat regionen vid fjärran platser som Tibet och Mongoliet. Både andra världskrigets historia och den efterföljande kommunistiska diktaturen bidrog säkerligen till bilden av Transsylvanien som något svårtillgängligt. Sett i ett samtida och europeiskt perspektiv stämmer denna bild dåligt. Transsylvanien ett lättillgängligt och dessutom mycket intressant område. Att det är vampyr-fiktionens ursprung och än idag uppvisar Europas kanske minst moderna kulturlandskap, med både vacker natur och unik kultur, lockar allt fler hit. På den här resan upptäcker vi såväl landets anmärkningsvärda historia och kultur, som dess unika naturvärden.

Aspskimmerfjäril är en av tre skimmerfjärilar vi hoppas få se. Foto: Lajos Nemeth

Under resan färdas vi genom pittoreska byar och promenerar i undersköna beteslandskap där tiden tycks ha stått stilla. Åt alla riktningar reser sig de karpatiska bergen, och bara vetskapen om att skogarna på sluttningarna hyser tre stora rovdjur, skogshöns och exklusiva hackspettar ger en surrealistisk känsla. Transsylvanien utgör ungefär en tredjedel av Rumänien och präglas av en lång och föränderlig historia, där både det ungerska (székelska) och tyska (sachsiska) kulturella arvet är påtagligt. Först 1920 införlivades Transsylvanien med det som idag är Rumänien efter nära tusen år av ungerskt styre, och först efter den rumänska revolutionen 1989 och Ceaușescus död, emigrerade de sista representanterna från den tysktalande sachsiska minoriteten. Den ungerska minoriteten utgör ännu två miljoner av Rumäniens befolkning, och de flesta bor i Transsylvanien.

Transsylvansk landsbygd med småbyar omgivna av mycket natur. Byn Moc. Foto: Lajos Nemeth

Vår lokala guide är ungrare, och inte bara skicklig på fjärilar utan kan det mesta om resmålets natur, kultur, historia och geografi. Trots det breda anslaget kommer mycket fokus ligga på just fjärilar. Detta av det enkla skälet att artrikedomen här är så häpnadsväckande. I landet är 179 dagfjärilsarter påträffade, varav 26 är att betrakta som hotade. Några arter kan i princip inte ses någon annanstans och andra är mycket svåra att få se i andra länder. Tidpunkten är noga vald för att få chans på flera av de verkliga juvelerna. Det väldigt varierade odlings- och skogslandskapen skapar också goda förutsättningar för ett rikt fågelliv. Storkar, mindre skrikörn, blåkråka, härfågel och biätare är alla goda representanter för det rumänska kulturlandskapet, och vi är så långt ned i sydost att vi också har chans på ostliga arter som balkanspett och örnvråk.

Bran Castle, där föregångaren till greve Dracula påstods ha bott. Foto: Pav Johnsson

På de flesta ställen bor vi på landsbygden så att man kan skåda nästan direkt från hotelldörren. Om vädret är det rätta kommer vi några kvällar lysa lite efter nattfjärilar också. De flesta morgnar lämnar vi vårt hotell vid halv nio vilket betyder att du ofta får möjlighet att exkurera lite före frukost – eller ta sovmorgon och starta lugnt. Allt efter egna önskemål! Den genomsnittliga dagen innehåller både besök på kulturhistoriskt intressanta platser, ofta tämligen korta transporter till en stor mångfald av platser: kulturlandskap, berg, raviner, skogar och våtmarker. Vi försöker hinna med mycket utan att hasta oss igenom de platser med högst natur- eller kulturvärden. Med dig tillbaka kommer du ha en diger lista av fjärilar från miljöer som stannar kvar på näthinnan, och med minnen av mat och dryck och en historia som du sent ska glömma!

Pav Johnsson har tidigare besökt flera länder i sydöstra Europa och rest i bl a Transsylvanien. AviFaunas resor till Rumänien är mycket populära och det här blir den tredje resan till Transsylvanien, efter ett 10-tal resor till Donaudeltat.

Vi räknar med att kunna se ca 100 fågelarter och ungefär 100 arter dagfjärilar under resan.

Vi hpppas få se brunbjörn ifrån ett gömsle nära Desag. Foto: Richard Ottvall

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Cluj-napoca flygplats, transport till Coltesti (62 km), natt där. Dag 2: Färd till Turdaravinen där vi spenderar större delen av dagen. Natt i Coltesti. Dag 3: Heldag vid Rimetea, natt i Coltesti. Dag 4: Transportdag till Brasov (330 km) med stopp i Sigishoara och skog i närheten. Dag 5: Besök vid slottet i Bran, därefter stopp nära Fargas och sedan Viscri. Dagens resa avslutas vid Deșag där vi också övernattar (närmate 200 km transport idag). Dag 6: Heldag i nära liggande Bagy och Fortress Hill, besök vid Sinpaul fiskdammar, natt i Desag, efter björnspaning. Dag 7: Fjärilsspan i bergstrakterna vid Georgheni, natt i Borzont. Dag 8: Besök i Bicas-ravinen. Natt i Borzont. Dag 9: Resan avslutas efter lunchtid på Cluj-napoca flygplats (ca 200 km). 

 
Pris utan flyg: 22.800 kr. (10–14 delt.).
Pris med flyg: ca 25.300 kr. (10–14 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.600 kr.
Ungdomspris utan flyg: 20.500 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 23.000 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension

Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Lokal fjärilsguide hela resan
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 2.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Varmt. Ofta upp mot eller över 30° mitt på dagen. Ljumma kvällar, men morgnarna kan i bergstrakterna vara svala. Var även beredd på regn.
 
Tempo. Natur & Kultur. Tämligen lugnt tempo med möjlighet att själv växla ner till mycket lugnt tempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

Purple-shot Copper är en av flera guldvingar vi kan se i Transsylvanien. Foto: Lajos Nemeth
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin