Sydspanien med Guldkant
8–15 september 2018

Reseledare: HG Karlsson

Vi kommer att bo på flera fina hotell i unika kulturmiljöer, till exempel Parador Nacional (syns längst upp till vänster) i Ronda. Foto: Pablo Barrena

Denna resa kombinerar det bästa av den andalusiska kulturen, naturen och gastronomin. Vi bor på de fina Paradorhotellen i Granada och Ronda – två av de mest berömda och charmiga städerna i Spanien. Vi upplever världsarvet Alhambra, med sin borg och palats. Vi kommer att tillsammans med en av Spaniens bästa ornitologer, Javierer Elorriaga, besöka fina fågellokaler mellan våra kulturbesök och bjuds på smakrika upplevelser av det exklusiva spanska köket.

Förutom alla spännande kulturmiljöer som finns att se i Granada och Ronda, inklusive Alhambra, kommer vi bland annat besöka grottboningar i Sacromonte, "Pueblos Blancos" (vita byar), arkeologiska platser från romartiden och se Gibraltarklippan.

Vi kommer att se många sträckande rovfåglar över Gibraltarsundet. Här en smutsgam. Foto: Javier Elorriaga.

Gibraltarsundet är en viktig flyttväg för många flyttfåglar, framförallt för rovfåglar. Det smala sundet mellan två kontinenter – Afrika och Europa, gör att det blir en ”flaskhals” och mängder av rovfåglar koncentreras. Vi kommer till spanska sydkusten under den period då rovfågelsträcket har sin högsäsong, både när det gäller kvantitet och mångfald av arter. Tusentals ormörnar, dvärgörnar, bivråkar och bruna glador fyller himlen.

Svartvingad glada. Foto: Javier Elorriaga

Förutom att följa det aktiva rovfågelsträcket, kommer vi att bland annat besöka lagunen i La Janda där den svartvingade gladan brukar ses, söka efter inhemska örnar som den spanska kejsarörnen och hökörnen och vi kommer att besöka några av de platser där rovfågel samlas för natten innan de återupptar sin flyttning till Afrika.

Eremitibisen är en av de sällsynta arterna vi kommer får se. Foto: Javier Elorriaga

Vi kommer också att åka på en val- och delfintur utanför Tarifa. Vi spanar efter långfenade grindvalar, öresvin och strimmig delfin. Men även havsfåglar som havssula, gulnäbbad och balearisk lira.

Långfenad grindval. Foto: Javier Elorriaga

Redan vid flygplatsen i Malaga startar vi vår fågelskådning med  besök i ett reservat som går jämte en flod där silkeshägern står och fiskar. I dammarna kan vi se kopparand, styltlöpare och en mängd andra änder och vadarfåglar, i träden sitter biätare och härfågel går i gräset.

HG Karlsson har tidigare besökt och lett resor på Iberiska halvön flera gånger. AviFaunas resor till Spanien är mycket populära och det här blir sjunde höstresan dit efter drygt fyrtiofem resor på Iberiska halvön. 
 
AviFauna med guldkant innebär skådning i lugnt och behagligt tempo. Vi bor på förstklassiga hotell och kan verkligen njuta av det spanska köket. Vi äter en god middag i lugn och ro, vinlistorna imponerar och för den som så önskar kanske en drink till artgenomgången? Innan avfärd äter vi hotellets frikostiga frukost – men för de som önskar erbjuds en kortare förfrukostexkursion vid ett par tillfällen.

Vi räknar med att kunna se ca 140 fågelarter under resan.

Vi spanar efter rovfåglar som ska sträcka över Gibraltarsundet. Foto: Gigi Sahlstrand

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Malaga. Fågelskådning i Parque del Guadalhorc strax utanför flygplatsen. Transport till Granada. Natt i Alhambra. Dag 2: Rundvandring i Alhambra. Utflykt till Sacromonte (grotthusen). Natt i Alhambra. Dag 3: Transport till Ronda. Fågelskådning längs vägen. Rundvandring i Ronda. Natt i Ronda. Dag 4: Grazalema Natural Park. Natt i Ronda.Dag 5: Transport till Tarifa. Stopp vid observationsplatser för rovfåglar. Natt i Tarifa.  Dag 6: Bolonia, Sierra de la Plata. Baelo Claudia Archaeological site. Båttur i Gibraltarsund. Natt i Tarifa. Dag 7: La Janda. Barbate Marshes. Natt i Tarifa. Dag 8: El Estrecho Natural Park. Transport till Malaga där resan avslutas på flygplatsen.

Pris utan flyg: 27.400 kr. (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 30.400 kr. (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 3.800 kr.
Ungdomspris utan flyg: 24.700 kr.
Ungdomspris med flyg: 27.700 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på 4-5-stjärniga hotell
Helpension
Alla transporter
Båttur för val- och delfinskådning
Besök i Alhambra
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Lokal guide
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 3.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.

Klimat. Behaglig, som en bättre sommardag i Sverige. Svalare nätter.

Tempo. Lugnt tempo där fokus ligger på både fåglar och kultur.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin