Skottland 24 juni – 7 juli 2012

Reseledare: Ola Bondesson  FULLBOKAD

På Arran möter vi ett Skottland i miniatyr. Foto: Ola Bondesson

Framför färjans bog rider ett flertal tumlare på vågorna. Runt båten svirrar ett antal mindre liror. På stela vingar glider stormfåglarna förbi, medan havssulorna kastar sig som spjut från 25 m rakt ner i havets blågröna djup. De röda fötterna på tobisgrisslorna är tydliga när de sakta simmar bort från skeppet. En toppskarv drar på sitt typiska sätt lågt över vattenytan och redan har vi mötts av de underfundiga lunnefåglarna. Där, en toppskarv till! Nej, det är en smålom som med sin typiskt krökta rygg vinner höjd från havsytan och drar bort. Bergstopparna tornar upp sig på ön framför oss och vid foten ligger flera vackert vita byggnader med pagodtak. Detta är inte Japan, det är Islay! Vi befinner oss i hjärtat av de Inre Hebriderna på Skottlands saltstänkta västkust.


AviFaunas resa till södra Skottland bjuder på en blandning av den hänförande skotska naturen, spännande historia, sjöfåglar på alla håll och kanter samt det genuint skotska - whiskyn. Resan företas i mycket lugnt tempo och det finns gott om tid att njuta av fåglar, natur och kultur. Vi börjar i det område som traditionellt kallas för Lowlands. I havsviken Firth of Forth finns goda möjligheter att spana efter valar och delfiner samt njuta av havssulekolonin på Bass Rock. Vi hinner också med att besöka ett av de tre destillerier som fortfarande är i drift i denna region.

Havssulekolonin Bass Rock. Foto: Ola Bondesson
Vid den nordengelska östkusten ligger en grupp mycket lättillgängliga öar, Farne Isles, med stora sjöfågelkolonier. Hit gör vi en avstickare och lämnar Skottland för några dagar. På öarna häckar 35.000 par lunnefåglar och lika många par sillgrisslor tillsammans med drygt 5.000 par tretåiga måsar, 2 300 par kentska tärnor, 1.500 par silvertärnor, 1.300 par toppskarvar samt mindre antal av stormfågel, tordmule, fisktärna och tidigare häckade också rosentärna men den är tyvärr numera utgången. Man kommer fåglarna extremt nära och fototillfällena är oändliga. En stor koloni av gråsäl finns också på öarna. I området finns också två imponerande slott, Bamburgh och Lindisfarne Castle. Till Lindisfarne tar vi oss på en tidvattenväg och där knyter vi an till vår egen historia. Det var här, mot klostret på ön, som den första kända vikingaplundringen företogs den 8 juni år 793. Vi kommer att märka att vikingarna än i dag har stor betydelse för ön.
Farne Isles. Foto: Ola Bondesson
Efter transport till skotska västkusten tar vi färjan över till ön Arran, ett Skottland i miniatyr. Här finns de skotska högländerna med sina dramatiska berg, de doftande ljunghedarna, de klippiga havskusterna med sina fjordar, de uppodlade lågländerna i söder. Allt på en ganska liten yta, vilket gör det bekvämt för både fågelskådaren och den fotointresserade. Motiven är många på den dramatiska ön och här finns möjlighet att komplettera artlistan med en del speciella arter. Vi kommer att bo två nätter i den lilla byn Lochranza, där ett av Skottlands minsta destillerier och samtidigt ett av de yngsta ligger. Det är inte ovanligt att man kan se kungsörnar sväva över bergen bakom destilleriet. På ljunghedarna på öns norra del finns också blå kärrhök och moripa. Runt Arrans kuster är det också goda chanser på delfiner och tumlare och mindre liror är inte ovanliga.
Skärpiplärka, av den brittiska rasen petrosus, fotograferad på slottet i Lochranza. Foto: Ola Bondesson
När vi är klara på Arran tar vi färjan över till halvön Mull of Kintyre, en bergig halvö med ett pastoralt fårbeteslandskap. På dess sydöstligaste del ligger den lilla staden Campbeltown mycket vackert vid en havsvik som erbjuder en ypperlig hamn. Där bor vi två nätter på det mycket trevliga och familjedrivna hotellet Craigard House. Staden utgör en egen whiskyregion och hade under en period på 1800-talet mer än 30 verksamma destillerier. I dag finns det endast två kvar och vi kommer att besöka det anrika Springbank som i sina jäskar använder sig av svenskt lärkträd. Vi kommer också att få tillfälle att shoppa i en av Skottlands och världens bästa whiskybutiker, Cadenhead’s. Längs Kintyres kust är förutsättningarna goda att observera utter och gråsäl. Halvön hyser också ett gott bestånd av rovfågel och kanske kan vi komplettera artlistan med stenfalk och jorduggla. Vid Machrihanish Seabird Observatory är observationsmöjligheterna på stormsvala mycket goda och på udden brukar man kunna se den brittiska rasen av vinterhämpling.
Vinterhämplingar av rasen pipilans fotograferade vid Machrihanish, på vintern. Foto. Ola Bondesson
Därefter är det dags för de Inre Hebriderna och Islay. Vi stannar 4 nätter för att riktigt ge oss tid att glida in i Islaytid. Ön var tidigare säte för de keltiska kungarna, men är i dag whiskyön framför alla andra. För tillfället finns det åtta destillerier i drift på ön och vi kommer att se alla och besöka flera. Islay är en vacker, varierad och rofylld ö med cirka 3 000 innevånare och en intressant fågelfauna. Bland häckfåglarna kan nämnas kungsörn (8 revir), pilgrimsfalk (15 par), tornuggla (12-15 par) samt strömstare, alpkråka och svarthakad buskskvätta. Där finns ett RSBP reservat, Loch Gruinart, som vi kommer att besöka. På Islay finns det också goda chanser att observera utter, kronhjort (Red Deer) och knubbsäl. Under hela vår vistelse på Islay kommer vi att kunna njuta av de imponerande bergstopparna Paps of Jura på grannön. En av dagarna tar vi den lilla lindrivna färjan över det 1 km breda Islaysundet och besöker Isle of Jura, hem för drygt 200 människor 5 000 kronhjortar och ett destilleri.
Puffern Vital Spark i Inverarays hamn. Foto. Ola Bondesson
Avslutningsvis tar vi eftermiddagsfärjan från Port Askaig tillbaks till fastlandet. Resan avslutas med två nätter i den idylliska staden Inveraray. Där bor vi på det gemytliga hotellet The George. Har vi inte fått tillfälle att prova haggis ännu så är det ett gyllene tillfälle att göra det. Landskapet är typiskt skotskt och charmigt och vi hinner med att avrunda vårt skottlandsbesök i lugn och ro. Vi får nu försöka att vänja oss av med engelska sädesärlor och svarta kråkor. Inveraray ligger vackert vid den långsmala havsviken Loch Fyne där tobisgrisslor och toppskarvar förbereder sitt avsked till oss. Från de omgivande bergen kommer många mindre och större bäckar där forsärlorna huserar. I hamnen brukar man kunna hitta den lilla puffern "Vital Spark" och på huvudgatan ligger en mycket välsorterad whiskyaffär där kompletterande inköp görs.

Resrutt. Dag 1: Flyg till Glasgow, transport till hotellet i North Berwick. Dag 2: Skådning vid Nordsjökusten, destilleri- och slottsbesök. Natt i Seahouses. Dag 3: Farne Isles, natt i Seahouses. Dag 4: Transport till Ardrossan(22 mil), färja till Arran, natt i Lochranza. Dag 5: Arran, natt i Lochranza. Dag 6: Färja och transport till Campbeltown, Springbank, natt i Campbeltown. Dag 7: Skådning södra delen av Kintyre, natt i Campbeltown. Dag 8: Morgon och förmiddag Kintyre, eftermiddagsfärja till Islay, natt i Bowmore. Dag 9–11: Heldagar på Islay och Jura, med skådning, destilleribesök och annan kultur, nätterna i Bowmore. Dag 12: Morgon och förmiddag på Islay, eftermiddagsfärjan till Kennacraig, transport till Inveraray, natt i Inveraray. Dag 13: Heldag i området kring Inveraray med skådning och kultur, natt i Inveraray. Dag 14: Transport till flygplatsen i Glasgow och flyg tillbaks till Skandinavien. Hemkomst.

 

Pris: 27.500 kr. (7–14 delt.). 

Enkelrumstillägg: 4.300 kr.

Ungdomspris: ej tillgängligt. 
I priset ingår:
Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Glasgow 
Logi i dubbelrum på turistklasshotell med stor skotsk frukost 
Middag på kvällen i Lochranza och Campbeltown 
Alla transporter 
Extra chaufför och biträdande reseledare 
Alla färjeförbindelser mellan öarna och fastlandet 
Båtresa till Farne Isles med besöksavgifter 
Samtliga avgifter för besök på destillerierna och whiskyprovningar 
Lokal guide på Islay under en heldag 
Alla inträden vid slottsbesök, informationscentra etc. 
Svensk reseledare

Fågelskydd

Miljöskydd

Utförlig förhandsinformation 
Reserapport 
Tillkommer: kostnader för mat – lunch och middag på i första hand pubar.
 

Klimat. Växlande, ofta snabba byten mellan solsken och regn. 15–25°.

 

Tempo. Lågt, goda möjligheter för att studera fåglarna på närhåll och gott om tid att göra detta. Tid för shopping och kultur. En del vandringar för att se fåglarna kommer dock att göras på Islay och kring Inveraray. Där erbjuds möjligheter till alternativa aktiviteter för dem som vill. Även den mest motionsinbitne kan erbjudas möjligheter att rasta av sig på någon av de många skotska bergstopparna.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 2.500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin