Korsika 4–11 maj 2019

Reseledare: Magnus Ullman

Korsikansk nötväcka. En av Europas mest spännande arter! Foto: Magnus Ullman

”Det finns bara ett sätt att beskriva Korsika. Det är vackert, nästan onödigt vackert!” Så skildrades Korsika en gång i Tidningen Vi. Under en majvecka får vi uppleva denna Medelhavsös skönhet, med intensiv blomning och macchians alla underbara dofter. Öns mest berömde son, Napoleon, hävdade att han kunde segla till Korsika med förbundna ögon, endast vägledd av sin näsa. Det finns ingen storskalig charterturism på Korsika, vilket innebär att miljöerna som regel är behagligt stillsamma och avkopplande. Den som reser runt en smula i inlandet får dessutom uppleva en överraskande orörd och ursprunglig ö. Även om detta är en enstorksresa i lugnt tempo, skall vi ägna alldeles särskild uppmärksamhet åt öns mest spännande fågel, nötväckan!

En av resans viktigaste: korsikansk siska. Foto: Magnus Ullman

Från vår bas i den lilla staden L’île Rousse på nordvästra Korsika med några av öns vackraste stränder gör vi dagliga utflykter till de mest skiftande miljöer. Ön är till stora delar klädd i en skrud av macchia och garrigue med timjan, lavendel, rosmarin, trädljung och diverse ekvarianter. Stora delar är odlade eller betade men överallt upplever man en härlig småskalighet och variationsrikedom. Många gånger är det lätt att helt glömma fåglarna och bara njuta av de fängslande omgivningarna. Men det är trots allt viktigt att försöka behålla fokuseringen för ön hyser flera spännande och vackra fågelarter med mycket begränsat utbredningsområde, korsikansk nötväcka, korsikansk siska, sardinsk sångare, moltonisångare och italiensk sparv förutom en lång rad mer spridda Medelhavsarter.

Många pittoreska byar i de korsikanska bergen. Speloncato. Foto: Magnus Ullman

Men Korsika är en bergig ö med 20 toppar på över 2.000 meters höjd. Vi gör ett par olika besök högt upp i bergen där svarttall, så kallad korsikansk tall (Pinus nigra var. corsicana) dominerar. De synnerliga raka stammarna kan bli 30–40 meter höga och redan de gamla grekerna använde dem till master åt sina skepp. Bland dessa tallar trivs korsikansk nötväcka, endemisk för Korsika och en av Europas mest exklusiva fågelarter. Så småningom når vi upp till trädgränsen och kan spana efter de karga, vilda klippornas speciella fågel, lammgamen.

En sotsvart skönhet: sardinsk sångare. Foto: Magnus Ullman

Men detta är som sagt kontrasternas resa, för vi ska även spana havsfågel från ett par uddar – vem vill inte se en fågel med namnet ”scopolilira”? På Korsika finns också ett antal laguner med viss kontakt med havet, så kallade etanger. Vi besöker en av de största och bästa vad fågellivet anbelangar, Etang de Biguglia, där vi hoppas på helt andra typer av fåglar: hägrar, vadare, flamingo, måsar och tärnor. Vi besöker ön under bästa flyttningstid, så vem vet vad en våtmark som Etang de Biguglia kan dra till sig?

De lokala stjärtmesarna (rasen irbii) skiljer sig rejält från våra. Foto: Magnus Ullman

För den som är intresserad av djurgeografi är detta rena drömresan – vi möter närmare 20 arter/raser som är endemiska för a) Korsika, b) Korsika + Sardinien, c) öarna i västra Medelhavet, eller d) öar + fastland i västra Medelhavet. Varför är förekomsten av endemism så stor här? Jämför med Sverige som i stort sett saknar endemiska fåglar.

Ascodalen i förmiddagsljus. Foto: Magnus Ullman

Resan går i lugnt tempo med gott om tid för en god lunch, ofta i någon liten pittoresk by med praktfull utsikt över det kuperade, grönskande landskapet. Du behöver inte köra, så kanske passar det med ett glas vin till maten.

Hela veckan bor vi på Resort Napolèon Bonaparte, ursprungligen ett slott och med en fin hotellträdgård som hyser såväl svart stare som italiensk sparv. Härifrån gör vi dagliga utflykter efter att ha ätit hotellets generösa buffetfrukost. De flesta dagarna äter vi dessutom hotellets utsökta trerätters middag, vid bra väder i behaglig temperatur på restaurangens rymliga terrass. Här finns möjligheter till bad såväl längs den näraliggande stranden (cirka 17°) som i hotellpoolen.

Magnus Ullman har tidigare besökt Korsika under flera resor och ledde AviFaunas första resa dit redan 1992. AviFaunas resor till Medelhavet är mycket populära och det här blir femte resan till Korsika.
 

Vi räknar med att kunna se runt 95 fågelarter under resan.

En lång rad Medelhavsarter: turturduva. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. Dag 1: Flyg till Korsika, transfer till hotellet i L’île Rousse, där vi bor samtliga nätter. Dag 2: Reginodalen, Regino, Barrage de Codole, Feliceto. Dag 3: Ascodalen, Haut-Asco. Dag 4: Colon de San Colombano, Belgodère, Ile de la Pietra. Dag 5: Etang de Biguglia, Désert des Agriates. Dag 6: Gorges de la Restonica. Dag 7: Punte de la Revellata, Delta Fango, Galéria, Bocca di Marsolinu. Dag 8: Hemresa.
 
Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Flygtillägg: Stockholmj, Göteborg och Köpenhamn: ej fastställt
Allt detta ingår:
Flyg
Logi i dubbelrum på turistklasshotell av god kvalitet
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och parkavgifter
Svensk reseledning
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
Tillkommer: frivilligt tåg L’île Rousse–Calvi (f.n. 12 Euro t/r) och dricks för ev. personlig service.

Klimat. Soligt och ofta runt 15–20°, något kyligare på de högsta höjderna. Förmodligen får vi regn någon dag.
 
Tempo. Lugnt tempo.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin