Bulgarien 31 januari – 4 februari 2018

Reseledare: Carl-Axel Bauer

Rödhalsade gäss. Foto: Emil Enchev

Rödhalsad gås i tusental? Ja, mer än så kan det bli! Denna karismatiska gås räknas varje vinter in i tiotusental vid Bulgariens Svartahavskust, där majoriteten av världspopulationen övervintrar! År 2013 sågs det hela 53 000 ex av denna vackra gås, som är fokus för vår vinterresa till Bulgarien. Där har vi även chans att se jättelika flockar med bläsgås, som noterats i upp till 250 000 ex i området  en storslagen upplevelse! Och kanske hittar vi bland alla dessa gäss även några fjällgäss!

Pelikaner vid Burgas Lake. Foto: Emil Enchev

Naturscenerierna kring Bulgariens Svartahavskust är vackra och omväxlande. Här finns både branta klippkuster och kring Burgas ett omfattande område med många sjöar och laguner, en del med salt eller bräckt vatten, andra sötvattensjöar. Vid Goritsa, en bit innanför kusten, finns gamla ek- och bokskogar och uppe i de norra delarna böljande odlingsmark och fina slättsjöar, där de största mängderna gäss normalt påträffas.

Balkanmes. Foto: Emil Enchev

Förutom gässen finns det alltså mycket annan fågel som väntar på oss på alla dessa fina lokaler! Burgas många sjöar och saliner är utmärkta övervintringslokaler för mängder av änder, svanar och gäss, samt andra vattenfåglar. Här hoppas vi få se bl a krushuvad pelikan, dvärgskarv, ägretthäger, mindre sångsvan, mängder av änder av olika slag, rödhuvad och vitögd dykand, chans på både rostand och kopparand, samt svarthuvad trut! 

Vinterskådning vid Shabla, Svarta havet. Foto: Emil Enchev

I de gamla ek- och bokskogarna nära Goritsa letar vi hackspettar, med fokus på mellanspett,  gråspett och balkanspett och där finns även trädgårdsträdkrypare. På en annan inlandslokal som vi besöker spanar vi efter balkanmes och andra småfåglar.
 
Carl-Axel Bauer har tidigare lett resor för AviFauna i Bulgarien. AviFaunas Bulgarienresor är mycket populära och efter fyra höstresor och fyra vårresor gör vi nu vår första vinterresa till Bulgarien.

Vi räknar med att kunna se ca 110 –120 fågelarter under resan.

Galet många rödhalsade gäss och bläsgäss. Foto: Emil Enchev

Resrutt. Dag 1: Resan börjar på flygplatsen i Varna där vi möts av vår lokale guide samt vår busschaufför. Transfer ca 140 km till byn Sarafovo, med kortare skådarstopp längs vägen. Natt i Sarafovo. Dag 2: Skådning vid Antanasovsko-, Mandra- och Vaya-sjöarna samt vid Chengene och Foros vikarna i Burgasområdet. Natt i Sarafovo. Dag 3: Vi lämnar Sarafovo via Pomorie och Goritsa, med besök i en ekskog, innan vi anländer till Kavarna (ca 200 km). Natt i Kavarna.  Dag 4: Vi besöker Durankulak och Shabla sjöarna. Natt i Kavarna. Dag 5: Under förmiddagen skådar vi kring Kavarna, samt vid Balchik och Albena Baltata-reservatet, innan vi åker till Varnas flygplats, där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: 10.700 kr. (9–12 deltagare).
Pris med flyg: ca 15.200 kr. (9–12 deltagare).
Enkelrumstillägg: 1.100 kr.
Ungdomspris utan flyg: 9.600 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 14.100 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter i Bulgarien
Samtliga inträden
Svensk reseledare
Lokal fågelexpert
Fågelskydd
Miljöskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 4.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Normalt är temperaturen kring noll grader och snötäcket ganska obetydligt. Alternativt kan det vara betydligt mildare eller betydligt kallare med mycket snö. Vinden kan vara bitande. Nederbörd kan förekomma.
 
Tempo. Lugnt tempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 1.500 kr. och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin