Sulawesi & Halmahera
30 juli – 14 augusti 2017

Extradagar Flores & Komodo
14–22 augusti 2017

Reseledare: Göran Pettersson

Lore Lindu NP. Ett av resans mest fågelrika områden. Foto: Göran Pettersson

Förmodligen ingen annanstans träffar man på så många unika fågelarter inom ett så pass begränsat område som Sulawesi utgör. Ön är spretig som en tropisk orkidé och de omkringliggande djupa vattnen har tidigt isolerat ön från angränsande landmassor. Det var i dessa farvatten som Alfred Russel Wallace började fundera om arternas uppkomst, samtidigt som Darwin. Utöver en unik fågelfauna kommer vi också att vistas i härliga tropiska miljöer, från mangroveträsk och låglandsregnskog till kylslagen bergsregnskog.

Blyth´s Hornbill, hona. Relativt vanlig i Halmaheras skogar. Foto: Göran Pettersson

Skogarna i Lore Lindu NP på centrala Sulawesi löper från 300 meter upp till 2.610 meters höjd. De olika höjdnivåerna erbjuder också olika fågelarter med 80 % av öns endemiska fågelarter representerade. Vi kommer att vistas fyra hela dagar i den 230 000 hektar stora nationalparken och hoppas här finna arter som Sombre Pigeon, Cinnabar Hawk Owl, Heinrich´s Nigthtjar (återupptäckt på 1990-talet), Purple Needletail, Purple-bearded Bee-eater, Great Shortwing, Sulawesi Blue Flycatcher, Maroon-backed Whistler, Geomalia, Piping Crow samt Sulawesi Crested och Fiery-browed Myna. När vi är på de högsta höjderna biter morgonfrosten i gräset.

Sulawesi Dwarf Kingfisher är en av resans fjorton arter kungsfiskare vi har chans att se. Foto: Göran Pettersson

Med propellerplan tar vi oss över Molucca Sea och tillbringar fem nätter på Halmahera. Öns fågelfauna är mera besläktad med Nya Guinea än med Sulawesi. Halmahera tillhör den nordliga delen av ögruppen Moluckerna, vilka förr i tiden gick under namnet Kryddöarna. Halmahera är hårt ansatt av utländska skogsbolags intressen till öns skogar men det finns fortfarande kvar intressanta områden. Paradarten här är utan tvekan paradisfågeln Wallace´s Standardwing som med sitt märkliga spel är en ordentlig upplevelse. Flera fåglar samlas i speciella spelträd där de kråmar sig och roterar sittandes runt grenarna. Spelplatserna blir dock färre och färre och ibland kan gångavstånden dit vara rejäla. Det finns ytterligare en paradisfågel här nämligen Paradise Crow. Halmahera är också en ö med många olika papegojor och vi bör finna t.ex. White Cockatoo, Violet-necked och Chattering Lory samt Eclectus och Great-billed Parrot. Även nattlyssnandet har sin del på Halmahera, här finns nämligen den endemiska Moluccan Owlet Nightjar. Dessutom hittar man både Moluccan Scops Owl och Moluccan Hawk Owl här. Inte att förglömma, kungsfiskarna! Här finns arter som Blue-and-White, Sombre och Beach Kingfisher samt Common Paradise-Kingfisher. Hela resan är f.ö. en riktig kungsfiskarresa med fjorton arter på agendan varav fem är endemiska för Sulawesi och en för Halmahera. Inte att förglömma. Ivory-breasted Pitta visslar talrikt i några av de skogar vi besöker.

Kvallsspaning efter duvor. Det är närmare 20 arter duvor på grundresan. Foto: Göran Pettersson

Tillbaka till Sulawesi avslutar vi resan i Tangkoko Reserve nära Manado. Vi bor nästgårds till entrén till reservatet och tillbringar två hela dagar till fots inne i reservatet. Trots den begränsade ytan, 8 800 hektar, är låglandsskogen här mycket artrik. Några vulkantoppar utgör högsta punkterna och vi ser tydliga spår efter vulkanaska där vi går. Philippine Scrubfowl, en av resans tre tillgängliga megapoder häckar här med flera par. Kungsfiskare är en annan intressant artgrupp, här med endemiska arter som Green-backed, Lilac-cheeked och Sulawesi Dwarf Kingfisher i blickfånget. Sulawesi Scops Owl och Ochre-bellied Hawk Owl finns i skogarna. Området är också bra för Hornbills och vi bör se både Red-knobbed och Sulawesi Dwarf Hornbill. Andra spännande arter utgörs av bl.a. Red-bellied Pitta, Red-backed Thrush samt White-necked och Finch-billed Myna.

Lilac Kingfisher, finns i Tangkoko Reserve. Foto: Göran Pettersson

Det finns möjlighet att förlänga vårt indonesiska äventyr med extradagar på Flores och Komodo i Mindre Sundaöarna. Vi flyger hit från Manado och tillbringar sju hela dagar på Flores med en dagsutflykt till Komodo. Fågellivet på Flores är ovanligt rikt med hela 27 arter endemiska för Mindre Sundaöarna. På Flores finns också fem arter som ä helt unika för ön, nämligen Flores Lorikeet, Wallace’s Hanging Parrot, Flores Scops Owl, Flores Crow och Flores Monarch. Därtill finns ytterligare ett tiotal endemer som Flores delar med grannön Sumbawa. Här finns alltså en hel del att göra. Flores är en riktig vulkanö (några aktiva). Västra delarna av ön är frodig och mera rik på fågel och växter jämfört med de torra östra delarna. När vi besöker Komodo har vi fokus på världens nu största levande ödla – komodovaranen, ca 70 kg tung! I fågelväg söker vi här efter bl a den numera mycket sällsynta Yellow-crested Cockatoo och Green Junglefowl.

Spectral Tarsier är en annorlunda primat. Finns i Tangkomo Reserve. Foto: Göran Pettersson

Räkna med att resan ger mersmak för att utforska regionens fågelfauna. Indonesien är ju trots allt ett av väldens mest artrika länder, därtill är indonesiska övärlden den mest endemrika natur som finns på jorden.
 
Göran Pettersson har tidigare besökt alla lokalerna på grundresan och är en entusiastisk Indonesienskådare efter närmare fyra månaders skådning i landet. För AviFauna blir det här andra besöket på Sulawesi & Halmahera och det första på Flores och Komodo, efter att tidigare ha besökt Java, Bali, Sumatra, Seram och Buru.

White Cockatoo är en av resans många ovanliga fåglar. Halmahera. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Makassars flygplats, södra Sulawesi. Natt i Makassar. Dag 2: Karenta forest. Flyg till Palu och transport vidare till Lore Lindu NP. Natt i Wuasa. Dag 3–5: Lore Lindu NP. Nätterna i Wuasa. Dag 6: Transport till Palu och flyg till Makassar. På eftermiddagen skådning vid en våtmark nära flygplatsen. Natt i Makassar. Dag 7: Morgonflyg till Ternate och vidare med Speedboat till Sidangoli, Halmahera och vidare till Weda. Natt i Weda. Dag 8–11: Halmahera. Nätterna i Weda. Dag 12: Speedboat till Ternate och vidare med flyg till Manado. Därifrån vidare till Tangkoko Reserve. Natt i Tangkoko. Dag 13–14: Tangkoko Reserve. Nätterna vid Tangkoko Reserve. Dag 15: Transport till Tomohon och Mount Mahawu. Natt på Mount Mahawu. Dag 16: Mount Mahawu, transfer till Manados flygplats där resan slutar.

Resrutt extradagar. Dag 16: Mount Mahawu, transfer till Manado. Natt i Manado. Dag 17: Flyg Manado till Lauban Bajo På Flores. Natt i Lauban Bajo. Dag 18: Ranamese Lake. Transport till Kisol. Natt i Kisol. Dag 19: Ponco Denki. Natt i Kisol. Dag 20: Ranamese Lake och Golo Lusang. Transport till Ruteng. Natt i Ruteng. Dag 21: Pagal och Ranamese Lake. Natt i Ruteng. Dag 22: Puarlolo. Transport till Labuan Bajo. Eftermiddagen vid Potawangka. Natt i Labuan Bajo. Dag 23: Komodo. Natt i Labuan Bajo. Dag 24: Flyg till Denpasar där resan avslutas.
 
Pris utan internationellt flyg: 57.400 kr. (8–10 deltagare). Pris extradagarna: 19.800 kr. (8–10 deltagare).
Pris med internationellt flyg: ca 68.400 kr. (8–10 deltagare). Pris extradagarna: 19.800 kr. (8–10 deltagare).
Enkelrumstillägg: 3.600 kr. Enkelrumstillägg extradagarna: 2.600 kr.
Ungdomspris: 53.800 kr. Ungdomspris extradagarna: 16.400 kr.
Allt detta ingår:
Samtliga inrikesflyg
Logi i dubbelrum på turistklasshotell och enkla s.k. ”Homestay” (se nedan)
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträdesavgifter
Lokal fågelexpert och guide (enbart guide på Flores)
Utförlig förhandsinformation
Svensk reseledare
Reserapport
Tillkommer: visum (f n 35 USD)
 
Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.

Preliminärt flygbiljettspris: 11.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.

 
Klimat. Varmt till hett, fuktigt väder. Mycket sol, ibland molnigt och regn.
 
Tempo, inriktning. 3 storkar. Tydligt fokus på att så se mycket som möjligt av områdets speciella fågelfauna. Vi är i fält vid gryningen, efter tidig frukost, och sen tillbaka för lunch och siesta under de varmaste timmarna. Sedan skådar vi igen under senare delen av eftermiddagen. Ibland kan det dock bli heldagsexkursion med lunch i fält. Vissa kvällar har vi nattexkursion några timmar, vilket givetvis är frivilligt att delta i. Flera övernattningar sker på s.k. ”Homestay”. Detta är ett lite enklare logi hemma hos en privatfamilj som hyr ut delar av sin bostad. I allmänhet är det dusch och toalett på rummet. Det här är en mycket vanlig övernattningsform i Indonesien.

 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 5.740 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin