Mongoliet 27 maj – 12 juni 2018

Reseledare: HG Karlsson  FULLBOKAD

Hendersons ökenskrika. Foto: PG Utterfors

Alla som följer med till Mongoliet blir positivt överraskade. Du kommer att möta ett stort land med fantastiskt vackra landskap, ymnig blomning och ett myllrande fågelliv. Här finns många naturmiljöer – allt från taigan i norr till Gobiöknen i syd. Däremellan breder stäppen ut sig blandat med vackra bergsområden och fågelsjöar. Mongoliet är ett land där en nomadisk livsstil fortfarande är normen. Och vilken service vi får under resan, våra mongoliska värdar bjuder på restaurangmat mitt ute i vildmarken!

Det stora landet i centrala Asien bjuder på stora kontraster. Norra delen av landet gränsar till Sibirien och här finns taigan med arter som svartnäbbad tjäder, blåstjärt, svartryggad rödstjärt, och klippkaja. Här finns även våtmarksområdet vid Gun Galuut med glasögontrana, praktand, knölsvärta och mongollärka.

Vårt tältläger ligger alltid naturskönt. Foto: Gunnar Steinholtz

Kontrasten blir stor när vi flyger ned till Gobiöknen och hamnar i en helt annan värld med en massa spännande arter som t ex orientpipare, Hendersons ökenskrika, saxaulsparv och mongolsparv. Hit når Altaibergen och i dess dalar njuter vi av Altaisnöhönan, lammgamar, murkypare och mongoljärnsparv. Vi kommer att bo i snöleopardens revir och besöka nomader.

Snögam är bara en av många rovfåglar som vi får se. Foto: Gunnar Steinholtz

Vid den stora ökensjön Böön Tsagaan Nuur kryllar det av fågel med fina arter som reliktmås, bandhavsörn och svarthuvad trut. Därifrån beger vi oss upp i Hangaybergen för att leta efter den mycket ovanliga mongolbuskskvättan. Vi tältar i en vacker och blomsterrik dal där vi har rubinnäktergal, tjocknäbbad sångare och guldtrast som närmsta grannar.
 
Vi avslutar med att besöka den oändliga stäppen som så här års lyser friskt grönt dekorerad med blå iris. Det som förbluffar en är tätheten av rovfåglar som gamar, stäppörn, tartarfalk och mongolvråk. Vi hälsar även på vilda Przewalskis hästar i Khustain Nature Reserve. Här finns det även en chans att få se varg.

HG Karlsson har vid det här laget hunnit med många resor till Mongoliet. AviFaunas resor till Mongoliet är mycket populära och det här blir fjärde resan dit.

Vi räknar med att kunna se ca 240–250 fågelarter under resan.

Den vackra dalen ”HG Valley” i Hangaybergen. Foto: Gunnar Steinholtz

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Ulan Bataars flygplats. Fågelskådning längs floden Tuul och i Terelj. Två nätter i Terelj. Dag 2: Terelj. Dag 3: Terelj och Gun Galuut. Natt i Gun Galuut. Dag 4: Gun Galuut. Natt i Ulan Bataar. Dag 5: Flyg till Dalanzagdad, Gobi. Två nätter i Yolym Am. Dag 6: Yolym Am. Dag 7: Färd genom halvöken till Khongor Sands och natt där. Dag 8: Khongor Sands. Färd till och natt i Orog Lake. Dag 9: Orog Lake. Färd till och två nätter i Böön Tsagaan Nuur. Dag 10: Böön Tsagaan Nuur. Dag 11: Böön Tsagan Nuur, Tongorog Pass. Tre nätter i Hangaybergen. Dag 12–13: Orkhon River Valley. Dag 14: Guidning i klostret och ruinerna efter Karakorum. Fågelskådning vid Ogii Lake. Natt vid Tsagaan Nuur. Dag 15: Tsagaan Nuur. Färd till och natt i Khustai Nature Reserve. Dag 16: Khustai Nature Reserve. Sightseeing och natt i Ulaan Bataar. Dag 17: Resan avslutas på Ulan Bataars flygplats.
 
Pris utan flyg: 43.900 kr. (9–13 delt.)
Pris med flyg: ca 52.900 kr. (9–13 delt.)
Enkelrumstillägg: 2.500 kr.
Ungdomspris utan flyg: 39.500 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 48.500 kr.
Allt detta ingår
Logi i dubbelrum på hotell, Gercamps och i tältläger.
Helpension
Alla färder i buss och fyrhjulsdriven bil med chaufför
Inrikesflyg
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Dricks till guider och personal
Lokal guide under hela resan
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visum (ca 630 kr.) 

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 9.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Soligt och ofta runt 25-30 grader varmt, men regn och dimma kan förekomma.
 
Tempo. Medeltempo.

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin