Norra Jämtland 8–15 juli 2017

Lappsparv är en av karaktärsarterna på fjällheden. Foto: Kent-Ove Hvass

Senaste nytt: efter en härligJämtlandsvecka avslutas resan i Östersund! Se: 15 juli

Under perioden 8–15 juli reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Norra Jämtland. Vi kommer att skåda både i skoglandet och på kalfjället. Självklart hoppas vi på att hitta så många som möjligt av fjällarterna. Det här blir AviFaunas sjunde resa till Norra Jämtland efter tjugosju tidigare Norrlandsresor. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 15 juli kl. 21.45.

8 juli

Vi samlades på Järnvägsstationen i Östersund, 14 förväntansfulla deltagare. Vi intog våra 2 minibussar och begav oss mot pensionat Fjällgården. Ett lätt duggregn omslöt oss och de första kryssen började droppa in. Efter några mil fick vi se en tjäderhönan i vägkanten och jag gick ut och då flög sju stycken tjädrar upp, en höna med sex nästan fullvuxna kycklingar. En tranfamilj, två vuxna och en lite unge promenerade utmed vägen.
 

Väl framme vid Fjällgården var dags för veckans första tre rätters middag vilken avnjöts till allas belåtenhet. Vi fick våra rum och packade in våra saker. När detta var klart tog vi en promenad i omgivningar. Det skojigaste var att se gröniskorna klänga i maskrosorna men vi såg också morkullor, svarthakedoppingar och några obestämmda lommar.

9 juli

När frukosten var intagen begav vi oss mot Stenkenjokk. Första stoppet blev Gausta-fallet, ett imponerade fall. En strömstare kunde ses flyga fram åt tillbaka över fallet. Snart fick vi stanna för att vi hade spottat en rovfågel från bussen, en fjällvråk. När vi spanar på fjällvråken kommer en gammal kungsörn glidande på hög höjd.
 

Vid Hamptjärn kunde den första lappsparven noteras och några lyckliga deltagare fick också se en fjällabb.
 

Vi Stenkenjokksjöarna var det ganska tomt men storlom och silvertärna såg vi. I området gick vi på en fjällripa med minst 3 mycket små kycklingar. Hem tidigt för nattens äventyr.

10 juli

Tidigt på morgonen eller mitt i natten begav vi oss till Klimpfjäll. Målet var dubbelbeckasin. Väl framme kunde vi avnjuta ett spel av 4 beckasiner. Den var svårsedd men alla deltagare fick till slut se den. Dagen ägnades annars åt skogens fåglar i Ankarede. En hel del fågel noterades vilket toppades av järpe och lavskrika.


Kvällspromenaden i Jormliets omgivningar gav gulärla och brushane. Vi är nu uppe i 71 arter totalt.

Spaning efter dubbelbeckasin. Foto: Kent-Ove Hvass

11 juli

En kvällspromenad i närheten av Jormlien gav flera nya reskryss, bl a svarthakedopping, svärta och brushane.
 
Dagen tillbringades vid Hamptjärn. Lappsparv och blåhake noterades tillsammans en fjällripa, bergänder och simsnäppor. Total antalet arter är nu uppe i 81 alla var nöjda med det.

Drillsnäppa en av de vanligaste arterna. Foto: Kent-Ove Hvass

12 juli

I natt gjorde vi vår björnspanings tur. Tyvärr ingen björn men dock 3 älgar och flera morkullor och drillsnäppor.
 

Dagen tillbringades i Bjurälvens naturreservat. Tyvärr hade dagen ett ihärdigt regnande. Smålom och storlom noterades. Gärdsmyg var ny. Vi återvände genomsura för att torka upp.
 

Kvällen tillbringades med stämningsfulla bilder av en tysk naturfotograf.

Ringning av tretåig hackspett. Foto: Kent-Ove Hvass

13 juli

Ankarede var det första målet för dagen. Målarten var lavskrika eftersominte alla hade sett den. Efter lite pyshande hittade vi en skrika och runt Ankarede kunde vi se ytterligare några ex. Vid Ankarede hittade vi också enkelbeckasin, grönbena och några domherrar.
 

Efter detta åkte vi för att hitta blåhakar. Vi hade tur och fick höra en skönsjungade hake. I området kunde vi också på nära håll två storlomar.
 

Vi besökte senare Fäbodagar i närbelägna Vållan. Vi kunde då bland annat studera en liten backsvalekoloni.
 

Återigen avslutades dagen med en bildvisning.

Storlommar. Foto: Kent-Ove Hvass

14 juli

Dagen tillbringades i och kring Stekenjokkssjöarna. Detta gav fina observationer av fjällripa, blåhake och mosnäppa.
 

Bestigningen av Domprosten, ett närliggande berg gav fjällpipare, ringtrast och en snösparv. På vägen hem sågs dalripor vid två olika tillfällen.
 

Kvällen avslutades med ett besök vid ett lokalt hembygdsmuseet.

Blåhake. Foto: Kent-Ove Hvass

15 juli

Idag var det dags att ta farväl av varandra efter en härlig vecka. De flesta av deltagarna följde med till Östersund men en del stannade lite till. På väg till Östersund noterades en strandskata i Strömsund, det var allt. Väl i Östersund tog vi alla ett hej då med en kram.

Kent-Ove Hvass

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin