Iran 20 april – 2 maj 2017

Damavand, den hösta toppen i Eurasien väster om Himalaya. Foto: Magnus Ullman

Senaste nytt: dagens art blev saxualsångare! Se: 29 april

Under perioden 20 april – 2 maj reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Iran. Resan tar oss till en mängd spännande miljöer, bland annat öken, halvöken och stäpp i landets inre, liksom de nederbördsrika områdena omedelbart söder om Kaspiska havet. Resan blir AviFaunas fjärde resa till Iran. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 28 april kl. 19.25.

20 april

Vi börjar skåda lite längs floden Karun nedanför hotellet i Ahwaz. Mängder av natt- och andra hägrar, en snygg kungsfiskarbrink med 22 gråfiskare vid sina hål, blek tornseglare och småtärna
 

Avfärd till Tavahe i södra delen av det stora våtmarksområdet Bamdej där rödvingade vadarsvalor drar fram och tillbaka utanför bussfönstren innan vi ens kommit fram. Gott om genomflyttande vadare som svart-, mo- och många andra snäppor. Dessutom är sumpvipa en mycket vanlig häckfågel. Även gott om styltlöpare. Vi ser dessutom några gulärlor av rasen feldegg. Såväl dvärgrördrom som smyrnakungsfiskare visar sig och vi hör papyrus- och kaveldunsångare. Andra eftertraktade godbitar är trädnäktergal och turkestantörnskata. Gott om gröna biätare.
 

Snabb och god skådarlunch på Restaurant Gomide Talaii, där några också passar på att kryssa av afghanskriktrast vid en liten damm bakom restaurangen.
 

Dagens sista lokal blir Mazrae Seh i norra delen av Bamdej, där rödvingade vadarsvalor står tätt, tätt i en gammal risodling. Varmt under eftermiddagen (runt 30 grader eller något mer) men inte überhett tack vare att det fläktar duktigt.
 

När vi kör mot Ahwaz får vi äntligen in dagens två första svartvingade vadarsvalor, fina obsar! Arten tycks öka i Iran.

Dagens karaktärsart: rödvingad vadarsvala. Foto: Magnus Ullman

21 april

Idag höjer vi insatsen betydligt och siktar på de riktigt tunga arterna. Vi startar vid Ali Zoghayeli med fina vassbälten och en basrasångare (och några enstaka papyrussångare). Här och var ser vi några smågrupper med den vasslevande irakskriktrasten och lite fler afghanskriktrastar. En flock vitbukiga flyghöns flyger över. Direkt överraskande är en hona hypokolius – och då har vi ännu inte kommit till någon av resans hypokoliuslokaler! Flera dvärgrördommar flyger av och an. En blåkråka spelflyger. Fältfrukost med utsikt över vassarna. En promenad vid Shavoor River ger inte så mycket, dock en sjungande trädnäktergal, en av flera under dagen.

Vi fortsätter till skogliga miljöer vid River Dez/Choga Zanbil – där vi programenligt ser flera hypokolius. Eksångare sjunger överallt. Två mesopotamiska kråkor dyker plötsligt upp i luften över oss men försvinner snabbt innan kamerafolket hinner med.
 

Dagen avrundas under ledning av Razagh med sightseeing vid Choga Zanbil. Här gör vi också en trippel i biätare.

En hona hypokolius överraskar oss vid Ali Zoghayeli. Foto: Magnus Ullman

22 april

Strax innan vi kommer fram till dagens lokal får vi dock syn på 3 misstänkta svarthuvade sparvar, kör förbi men klokt nog vänder vi. Det visar sig vara en flock på över hundra fåglar, sjungande och födosökande i ett jordbruksfält.

Vid Helveh möts direkt av en nästan bedövande mängd hypokolius som flyger av och an, ofta i par och ofta med bomaterial i näbben Dessutom gott om gulstrupiga stensparvar som ofta sitter intill sina skatliknande bon modell mindre och tjippar. Dessutom gott om sjungande både eksångare och trädnäktergal samt någon enstaka östlig sammetshätta respektive (långstjärtad) sydnäktergal. Dock går det trögre med dagens huvudsakliga målart. Men vi får hjälp av chefen för Helve-reservatet som tar oss med på en promenad – som börjar med att vi stöter några ökennattskärror i ett område med glesa, låga buskar. Utan större brådska glider de iväg och går snart ner igen. Nåväl, till slut får Per syn på en tamarisksparv på långt håll – områdets sista målart inhängd och klar! Vi fortsätter längs en liten markväg och ser rätt många till.


Efter dagens andra snabbfrukost vänder vi söderut 11.45, kör till hotellet för incheckning, lunch och artgenomgång. Därefter till flygplatsen för vidare transport till huvudstaden.

Tamarsisksparvhannar sitter vid sina bon och tjippar. Foto: Magnus Ullman

23 april

Idag kör vi norrut över de delvis snöklädda Elburzbergen och skådar på 2 500 meters höjd. Kort artlista men kvaliteten är det inget fel på. Artlistan toppas av lammgam, och dessutom ser vi klippsparv, klippnötväcka, stensparv, svart rödstjärt, medelhavsstenskvätta, stentrast, örnvråk och 8 ex av den lokala formen av stenbock. Alpseglare svischar fram och tillbaka. En blåtrast sitter längs vägen på lite lägre höjd när vi fortsätter neråt.

Så småningom kommer vi ner på låglandet och når nästan Kaspiska havet. mVäldiga mängde risodlingar och skäggtärnor i en del av dem.

Fin skådning nedför Eburzbergens snöklädda toppar. Foto: Magnus Ullman

24 april

Dagens huvudmål är Abbandan Babolsar dit vi når kl 0700. Vi går en trevlig runda runt den tämligen rektangulära dammen med en hel del vass i mitten där det sitter ett par sjungande trastsångare. Ganska snart stöter vi på en av många mindre flugsnappare samt en av dagens två kaukasiska lundsångare. Cettisångare hörs på några ställen (dock ej sång; har de sjungit färdigt?). När vi gått halva varvet får vi äntligen syn på pungmes: en fin liten kvartett: 2 svarthuvade pungmesar, 1 europeisk pungmes och 1 hybrid (svart huvud med gråvit kalott med rätt skarpa gränser mot det svarta). Snacka om utdelning! Vi står och tittar rätt länge på några svarthuvade pungmesar med olika grad av insprängt grått på hjässa och nacke; en har dessutom smalt vitaktigt högst upp och är möjligen hybrid den också.
 

Tillbaka till hotellet för en välförtjänt frukost innan vi fortsätter till Lapoo Zaghmarz Wetland där vi går en rejäl promenad. Lite blåsigt och mindre av skäggtärnor här än över alla riskfälten, dock en sandtärna. Vi får dessutom in lite änder, inklusive vitögd dykand och svarthalsad dopping. Samt både lärkfalk och rödfalk.
 

Närmaste granne med våtmarken är vårt hotell Morvarid Hotel, så det blir en synnerligen kort transport. Incheckning och lunch. Hotellet ligger vid Kaspiska havets strand så vi ägnar en god stund åt mås- och tärnspaning ut över havet. Tyvärr går stora mängder trut alldeles för långt ut. Men vi skrapar i alla fall ihop kaspisk trut, stäpptrut, långnäbbad mås och dvärgmås. Runt hotellet snurrar några rödfalkar – och det verkar faktiskt som både rödfalk och tornfalk bor under hotelltaket, Artgenomgång och middag – som vanligt någon form av välsmakande kebab. Dvärguv hörs genom det öppna hotellfönstret när rl:en nedtecknar dessa rader. Gonatt!

Olika varianter av svarthuvad pungmes visade upp sig fint. Foto: Magnus Ullman

25 april

Huvudlokal är  Miankaleh, där några av dagens häftigaste obsar görs under de 5 minuter det tar att släppa in oss genom grinden: både rosenfink och rosenstare. Dessutom visar sig en turturduva inte alls vara en turtur utan en större turturduva (av meena-typ), en klar raritet i Iran! Fin obs där den låter sig beundras öppet i ett träd i några minuter innan den flyger sin kos. Sedan vi väl släppts in vandrar vi en god stund i reservatets mycket speciella landskap med stickiga buskar. Så småningom ser vi i alla fall en hona och lite senare surrar en hanne, sen en till och ganska snart sjunger det östliga sammetshättor lite här och var i buskagen. Gott om mindre flugsnappare ses/hörs också, och 2 vardera av kaukasisk lundsångare och sibirisk gransångare sjunger. Lite halvkvädna fasaner hörs då och då – en äkta lifer för många eftersom fasanerna här är spontant förekommande, inte utsläppta av jägare som hemma.
 

Frukost intas vid ett stort öppet fält under rovfågelsspanande – men knappt några sträckare noteras just då, dock en lokal shikra. Av sträckande rovfåglar under förmiddagen kan nämnas 1 stäpphök och 15 bruna glador.
 

Efter frukost idkar vi närstudium av en extremt oskygg stentrasthanne – hur grann som helst. Därefter kör vi till den enorma Gorgan Bay med mängder av större flamingor på håll. Och på närmare håll fuktiga partier som håller flera hundra vadare, framför allt diverse strandpipare. Dessutom slår vi till med en kaspisk pipare, blytung trots att vi är vi Kaspiska havet. Dessutom en myrsnäppa.

Kaspisk pipare. Blytung även vid Kaspiska havet. Foto: Magnus Ullman

26 april

I Tangrah går vi uppströms en bäck i regnet. Inte mycket rörelse. Återsamling vid bilarna där det visar sig att The Dynamic Duo (Stockholmskontingenten) skakat fram en snygg hanne balkanflugsnappare tillsammans med flera mindre och grå flug. Det vill vi andra inte missa, så vi tar oss till detta fina ställe och får se många rastande flyttare nedtryckta av regnet. Och jodå, alla får njuta av balkanflugen.

Vi kör vidare in i nationalparken för programenligt stopp i Dasht för fältfrukost och Emberiza-span. Lagom tills vi käkat färdigt har det i stort sett slutat regna – och under resten av dagen kommer det så få stänk att vi klarar oss utan regnkläder. Vi får jobba Emberiza en god stund men så småningom hittar vi dagens målart nr 1: en ursnygg hanne stäppsparv. Konstigt nog sjunger den inte trots att den rimligen är alldeles nyanländ, troligen på grund av vädret.
 

Vi fortsätter till Mirza Bayloo, där vi skådar i trädgården en god stund. Buskar och div högt gräs i den karga stäppmiljön gör att det rastar gott om fågel, framför allt mängder av mindre flugsnappare. Dessutom flera busksångare, en orientsångare, en isabellastenskvätta, en ortolansparv och en blåhake. Snacka om kul skådning! I närheten finns också ett gäng bruna majnor.

Vi fortsätter till Dasht DOE med gott om mindre flugsnappare, en flock gråhuvade steglitser och kaukasisk lundsångare. Några stäppsparvar sitter på en ledning och lite längre fram finns en konstgjord damm. När vi tittar ner i den får vi en överraskande obs: 59 smalnäbbade simsnäppor som på vanligt sätt snurrar runt och pickar i sig föda från ytan. Grymt häftigt!
 

Dagen avslutas vid Ghez Qal’ea. Trevligt med fågel inklusive mängder av mindre flugsnappare (dagssiffran slutar på minst 100 ex.) i de låga buskarna (eller på marken). Av en dryg handfull svarta och vita stenskvättor destillerar vi fram 2 hybrider medelhavs x nunne samt 4 hannar nunnestenskvätta. En hona turkestantörnskata tigger flitigt av sin hanne och blir vederbörligen matad. Några mästersångare visar upp sig fint. 

Dagens målart nummer 1: stäppsparv. Inhängd och klar. Foto: Magnus Ullman

27 april

Närmare sex timmars resdag. Fältfrukost vid Til Abad, en fin bergig dal. Men direkt kyligt i den i och för sig inte särskilt starka vinden. Här finns flera stenskvättor, de flesta nunne men också hanne och hona av finschstenskvätta. Vidare mästersångare, blåtrast och klippnötväcka. Vanligast art är som vanligt mindre flugsnappare.
 

Vi passerar åter Elburz (passhöjd 2 080 m.ö.h.) och när vi kommer över på södra sidan klarnar det snabbt upp och solen lyser äntligen på oss. Nästa mål är Abr. Strax innan vi kommer framflyger en hanne ängshök förbi framför oss och några berglärkor sitter vid vägkanten. Vi spanar även in några vitgumpade stenskvättor (rasen variegatus) och några ortolansparvar.
 

Färden går genom halvöken och strax innan klockan 18 anländer vi till den lilla byn Qaleh Bala som klättrar uppför en bergssida. Här inkvarteras vi i några lokala hus – enkelt men charmigt och med fin utsikt ner över slätten Vi hinner lite skådning innan middag och bockar bland annat av 100 stäppvråkar som glider över mot ostnordost på hög höjd. I strömmen även en subadult smutsgam och en stäppörn.
 

Middag och artgenomgång smakfullt på en terrass; förutom böneutroparen hörs även sydnäktergal på håll. Annars noterar vi hur tyst det är. Mot slutet av artgenomgången hörs även byns dvärguv.

Biätare längs vägen mot Qaleh Bala. Foto: Magnus Ullman

28 april

Stora ökendagen i Khar Touran. Och det blir As good as it gets, som vi säger på svenska. Snart får vi syn på en kragtrapp som snyggt står och visar upp sig. Därefter stannar vi vid en liten spaningskulle och nästan lika snabbt får vi syn på 2 asiatiska vildåsnor. Sen går vi på ett ursnyggt led ut i Zygophyllum-landskapet och får leta en bra stund innan Blomma larmar Pleske! Alla samlas men bara några få hinner se. Vi väntar en god stund och så småningom har flera Pleskes ökenskrikor visat upp sig fint. Av bara farten hänger vi också in snårsångare, rosenstare och svartbukig flyghöna. Pleske, vildåsna och kragtrapp före frukost!
 

Därefter tillbaka till Delbar (med svartpannad törnskata) för frukost intill en liten damm. Där kommer både ökenfink, ökentrumpetare och blek stensparv ner för att dricka. Flera mindre flugsnappare och rosenfinkar i den lilla trädgården.
 

Så ger vi oss ut på en lång tur genom halvöknen till en sedan länge övergiven odling. Vatten sipprar dock fortfarande fram, det är lite grönt här och var och åter får vi ett härligt urval fåglar serverade. Bland annat finns här ett par orientstenskvättor (i stort sett på sin västgräns) samt en hanne svart buskskvätta (d:o). Äntligen får vi dessutom in citronärla på reselistan och dessutom födosöker 5 smalnäbbade simsnäppor flitigt i en damm (men sånt är vi ju vana vid numera). Resan tillbaka är lika lång men mer givande fågelmässigt med fina obsar på stenökenlärka. Ett par kronflyghöns ses tyvärr bara av första och sista bilen. Och 2 asiatiska vildåsnor som skräms av bilarna och snabbt försvinner över en kan ses bara av första bilen.

Pleske. As good as it gets. Foto: Magnus Ullman

29 april

Förfrukostpromenad i Qaleh Bala med start kl 0615. Tyvärr ganska stilla på fågelfronten också, förutom en och annan av de obligatoriska mindre flugsnapparna. Dock hörs ett par kaukasiska lundsångare och några flockar rosenfink drar runt. En sydnäktergal sjunger.
 

Frukost och iväg 0830 – närmare 6 timmars körning idag. Stopp för att handla vatten i Biyarjomand och där sjunger faktiskt en saxaulsångare från tallallén längs vår väg. Kul! Ett oplanerat stopp längs vägen ger ett gäng gåsgamar och ett planerat stopp ger en hybrid nunne x medelhavsstenskvätta. Nästa planerade stopp ger en hanne nunnestenskvätta i par med en bobyggande hona, troligen en medelhavshona, men en hybridhona ska inte uteslutas.

Så småningom når vi Parvar East där vi främst ägnar oss åt vitstrupig näktergal (som vi bara observerat i förbifarten tidigare). Även isabellastenskvätta, stentrast, stensparv och några afghanska pipharar. Örnvråk på bo.

Saxaulsångare i Biyarjomand, en av flera exklusiva sångare under resan. Foto: Magnus Ullman

Saxaulsångare i Biyarjomand, en av flera exklusiva sångare under resan. Foto: Magnus Ullman
Magnus Ullman
Rapporter & arkiv
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin