Trinidad & Tobago 11–20 mars 2017

Karibien! Foto Gigi Sahlstrand

Senaste nytt: sista dagen, men vi är flera som stannar för lite "riktig" semester. Se: 19 mars

Under perioden 11–20 mars reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Trinidad & Tobago. Kolibirier, röda ibisar och havssköldpaddor väntar oss på dagarna. På kvällarna softar vi på en skön veranda med något gott i handen. Det kanske t o m blir dett dopp i havet vid en palmbeprydd strand.  Resan blir AviFaunas femte resa till Trinidad & Tobago. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 20 mars kl. 17.05.

11 mars

Resdag. Landade på kvällen i Tobago, 27 ° trots solen redan hade gått ned 😁. Fick annars en lång solnedgång eftersom vi flög västerut - mycket vackert utanför flygfönstret! Middag intogs vid stranden till vågornas brus. Sen var det dags att sova. .

12 mars

Frukosten intogs på hotellets restaurang intill havet där en jämn ström av fåglar passerade - praktfregattfågel, kungstärna, sotvingad mås och brun pelikan. Flera Bananaquit hoppade runt på borden och tiggde mat, de åt gärna direkt ur handen. De är verkligen söta!

 

På förmiddagen var det dags att bege sig till Trinidad, en 25 min flygtur. På flygplatsen mötte vår lokala guide upp oss, Mukesh. Efter ätit doubles, en typisk lokal snabbmat, åkte vi upp i regnskogen till Asa Wright med några fågelstopp utmed vägen. 

 

Eftermiddagen med afternoon tea tillbringades på den berömda verandan. Där har man en fantastisk vy över dalen nedanför men det är alla feeders framför verandan som är mest sevärd, fullt med fåglar, främst kolibrier, Tanager, Honeycreepers mm, men även jättegnagaren Agouti var framme o tjuvade frukt. Vi såg 9 olika kolibrier. En Grey-headed Kite och White Hawk sågs även flygande i dalen. 

 

Kl 18 serveras den traditonella drinken rum punch och kl 19 ringer klockan in för middag 🙂. Efter middagen var det "night walk" med en guide som lyser efter ormar, spindlar, skorpioner, nattfjärilar, fladdermöss mm. Nästan alla i gänget hakade på trots tidig uppstigning i morgon. Strålande första skådardag, men det kan inte bli fel när man bor på Asa Wright!

Flera olika arter ville äta ur kolibriernas matningar, bl a Bananaquit och Purple Honeycreeper. Foto: Gigi Sahlstrand

Vädret var idag instabilt, det blev en blandning av sol, regn och dimma. Dock en behaglig värme men fågelaktiviteten sjönk lite men i svenska mått så är det mycket 😀. Tog en tur innan frukost uppe på höjden, ca 700m/öh. Vi såg bl a den vackra Blue Dacnis, Collered Trogan och ett par av Red-rumped Woodpecker. Efter frukost gick vi en tur i närområdet. Första målet var manakiner. Vi hörde Golden-headed men såg flera White-bearded som dessutom höll på min sin lustiga dans. Nästa mål var att få se Bearded Bellbird bra, vi hade bara hört den förut, nu fick vi fantastiska obsar på dem. En White-bellied Antbird var även skoj att se. Strax innan lunch tittade vi på en hona Tufted Coquette som visade upp sig bra, plötsligt inom kort tid sågs en Swallow-tailed Kite, Black Hawk Eagle och Common Black Hawk.

 

Efter lunch var det lite fritid. Halva gänget gick och badade i en naturlig pool med ett litet vattenfall och andra halvan gick för se mer av manakinerna. Sen var tanken vi skulle åka till andra sidan berget men möttes av tät dimma så vi vände och åkte ned till dalen. På vägen ned satt en kalkongam. En hel del fågel på fälten, roligast kanske var Green-rumped Parrotlet. Många många korpgamar i luften.

 

Rum punch på verandan sedan god middag med många skratt - kanske är vi lite trötta, många intryck och många fantastiska fåglar att smälta 😀.Flera andra sorters fåglar vill äta ur kolibrins matningar - Bananaquit, Purple Honeycreeper.

Sagolikt häftigt att sitta på verandan på Awa Wright. Strax nedanför och jämte är det flera matningar där det kryllar av färgglada fåglar, många kolibrier. Lyfter man blicken över dalen flyger Orange-winged Parrots och en och annan rovfågel.

14 mars
När man bor på Asa Weight är det nästan ett måste att börja på verandan innan frukost. Extra roligt denna morgon var Channel-billed Toucan och Squirrel Cucko, efter alla 100-tals kolibrier.  Efter frukost åkte vi ned i dalen och skådade på låglandet hela frukosten. Flera rovfåglar sågs bla Savanna Hawk, Bat Falcon, Plumbeous Kite, White Hawk, Short-tailed Hawk, stenfalk och såklart mängder med kalkon och korpgamar. Andra roliga arter var Guianan Trogon, Rufous-browned Peppershrike, red-breastes blackbird, Southern Lapwing, Smooth-billed Ani m fl.

 

Efter lunch på AW gick vid ned till grottan där oljefåglarna häckar. Vi såg ca 30 st men upp till 185 par häckar i grottan. Makalös häftig fågel 😮!  Sen åkte vi ned i dalen igen för leta efter nattskärror på kvällen men innan dess fick vi ett härligt skådespel av Red-bellied Macaw (rödbukig ara). Vi åt en god varm picknickmiddag och hörde en Little Tinamao, sen började det mörkna. Mängder med eldflugor började synas i mörkret och flera Pauraque hördes och ca 7 av denna nattskärra såg vi. Vi hörde även 2 White-tailed nightjar varav en som vi såg flygande. Vilken häftig kväll!

 

Oilbird - oljefågel. En häftig fågel med lite läskigt ljud ekande i grottan.. Foto: Gigi Sahlstrand
15 mars

Skådning från verandan innan frukost. Paret av Channel-billed Toucan visade upp sig lika fint även denna morgon. Efter frukost följde majoriteten av gänget med vår guide Mukesh på en promenad i närområdet. Äntligen visade Trinidad Motmot upp sig, den var bara hörd innan. Även hackspetten Golden-olive Woodpecker blev en ny art. Flera Tufted Coquette visade upp sig fint. 

 

Till lunch sa vi adjö av Mukesh för att mötas upp igen på fredag, nu ska vi till Grand Riviere. Efter 2,5 timme var vi framme efter att kört en lägre sträcka utmed kusten där både Atlanten och Karibiska havet möts. Väl framme tog vi ett härligt dopp i havet innan artgenomgång. Idag blev det 11 nya arter att lägga till på listan. 

 

Vi bor på stranden där havssköldpaddorna kommer upp för lägga ägg. I morgon kväll ska vi bekanta oss med dem men misstänker jag kommer se ngr från min veranda när månen kommer upp. Det härligt sövande ljud med vågorna utanför...

Den vanligaste kolibrin var White-necked Jacobin, en tuff liten sak! Foto: Gigi Sahlstrand
16 mars

Tidig morgon men vårt boende var rara ändå och gav oss kaffe, bröd o bananer. Morgonens förväntan var att se den endemiska arten Trinidad Piping Guan. Vi hade redan nåtts av ryktet att det börjar gå bra för denna hotade art då då de hittat nya födoval. Och visst stämde det, ett dussintal sågs från plattformen vi stod på. Några var väldigt nyfikna och kom relativt nära, skoj!! I samma område såg vi bla Crimson-crested Woodpecker, Black-tailed Tityra, Boat-billed Flycatcher. Sen tillbaka för äta en sen men stoooor god frukost.

 

Bredvid vårt boende finns ett stort träd på stranden, där häckar Yellow-crowned Night Heron. Vi lyckades se 5 st i trädet! Ett av det sötaste jag sett är en kolibri, Blue-chinned Hummingbird, som ligger på ägg i ett bo under ett blad. Jösses, så smått allt är!

 

På stranden rinner floden ut, i det området är det 10-tal fläckdrillsnäppa. Senare på eftermiddagen stack vi ut i markerna igen. Flertal Swallov-tailed Kite, Great black Hawk, Grey-lined Hawk sågs. En Lineated Woodpecker bjöd på fin obs med både trumning och rop. Innan middagen hanns det med bad i de höga vågorna. 

 

Efter middagen var det dags att få komma havslädersköldpaddorna nära. Havslädersköldpaddan är världens största sköldpadda och en av de största levande reptilerna. Den blir ofta över 2 meter lång. Vikten är ofta högre än 500 kg och De kan dyka till djup på ner till 1 200 m! Det var magiskt att stå under stjärnhimlen så nära och titta på när hon grävde ett djupt hål och la ägg som hon sedan noggrant täppte igen. Tyvärr verkar det hon ganska tagen av processen, hon gick inte ner till vattnet igen. Vakten hade inte varit med om något liknande. Hoppas hon gick ned senare! 

Trinidad Piping Guan, akut hotad men nu ökar populationen. Foto: Gigi Sahlstrand
17 mars

Då har vi lämnat vår paradisstrand och bor nu nära Port of Spain. Det var spännande på  morgon att se hur stranden skulle se ut, sanden "bökas" omkring i och med lädersköldpaddorna lägger ägg. Denna natt hade 11 honor varit uppe!

 

Dagens mållokal var Nariva Swamp men flera stopp utmed vägen. Vår lyxiga 24 sätes buss har stoppknapp som vi kan nyttja 😁. Ett urval utmed vägen var bl a Plumbeous Kite ("dregelobs" dvs nära), fiskgjuse, flera Savanna Haws, Yellow-crowned Parrot och Cocoi Heron.

 

Lunch intogs intill en milslång vacker strand där en Crested Caracara födosökte fiskrester från ett fiskenät. I området Nariva Swamp var det varmt men med skön fläktande vind. Flera nya fåglar kom på listan. Avslutade dagen vid ett vattendrag där både American Pygmy Kingfisher och Green Kingfisher sågs.  Dessutom sågs den stora Ringed Kingfisher utmed vägen. 

 

Middagen intogs på balkongen i ljummen skön värme. Det är lite Fawlty Towers över vårt boende 😄

Smooth-billed Ani, en vanlig fågel på Nariva Swamp. Foto: Gigi Sahlstrand
18 mars

Lång händelserik dag som började med tidig uppstigning. Började skådningen i Sudana Steps - längs en flod med spännande fält jämte. Fick superobsar på en födosökande Long-winged Harrier och en glasögonkajman. Men dock satt morgonens höjdpunkt i ett träd - ett 10-tal Spotted Tody-Flycatcher, sparsamt lokalt förekommande. Saffron Finch var även ny på listan.

 

Efter ätit en andra frukost, snabbmaten Doubles, åkte vi till havet.  Den häftiga fågeln saxnäbb, American Skimmer, födosökte på sitt speciella sätt men de flesta vilade, ca 65 st. Ett urval på stranden var Greater Blue Heron, flikstrandpipare, sandsnäppor, sandlöpare, större gulbena, Willet, brun pelikan m fl. Sen var det dags att dra sig mot Caroni Swamp men på vägen dit stannade vi vid en liten våtmark där många styltlöpare fanns och pedagogisk nog så gick en mindre och större gulbruna bredvid varandra. Även en mindre beckasinsnäppa. 

 

Lunchen, kinamat som köptes utmed vägen,  intogs vid Caroni Swamp. Ett par Masked Cardinal visade upp sig fint. Sen var det dags för en av höjdpunkterna på resan - att se de röda ibisarna. Vår extra guide idag, Lester,  styrde vant ut vår rymliga båt ut i Mangroven. Vi såg nästan direkt 2st Cook's Tree Boa i ett träd, inte långt där ifrån satt en Silky Ant-eaters och sov. Vi skådade oss fram till den öppna delen av sjön där ibisarna tar nattkvist i sällskap med Snowy och Great Egrett, Little Blue Heron och Tricolered Heron. Vilket makalöst vackert skådespel när de röda ibisarna kommer inflygande i olika grupper!! Ca 3 000 tog nattkvist. En pilgrimsfalk flög förbi men på behörigt avstånd från ibisarna. 

 

Idag hade vi Lester Nanan med oss, hans farfar var den som började skydda de röda Ibisarna och hans far precis som honom själv har arvet. Lesters pappa Winston nämns i Jan Lindblads bok - Resa till röda fåglarna.

Scarlet Ibis, röd ibis. Foto: Gigi Sahlstrand
19 mars

Sista skådardagen. Efter frukost gick vi en liten tur i närområdet bl a upp till klostret. Inga nya fåglar på listan men nyttigt att nöta in de "gamla". I hotellets trädgård fanns den otroligt vackra Ruby-topaz Hummingbird. 

 

Sen var det dags att bättra på kunskapen om kolibrier hos Yerette som drivs av paret Fergueson. De har byggt hela sin trädgård som en enda stor matningsplats för kolibrier. Det har setts 14 olika sorter på Yerette och vi lyckades se 11 dvs bra utdelning!! Efter varit där några timmar med bl a lunch i trädgården med surrande kolibrier runt huvudet var det dags att bege sig till flygplatsen. Tyvärr har resan nu tagit slut men endast 2 åker hem till Sverige, vi övriga 8 pers passar på att ha semester på Tobago en vecka. Gissar på att det blir ganska mycket fågelskådning ändå 😀.

 

Vi har haft en underbar resa - händelserikt, varierande miljöer, fantastiskt duktiga lokala guider, många glada skratt, skönt väder och såklart underbara fåglar! 

Kolibrierna surrade överallt i Yerette. Foto: Gigi Sahlstrand

Utsikten från vårt boende på Pax hotel över staden Tunapuna, Trinidad. Foto: Gigi Sahlstrand
Gigi Sahlstrand

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin