Iran 4–13 april 2018

Broarna i Esfahan är sedan århundraden vida berömda. Foto: Magnus Ullman

Senaste nytt: bra med fågel idag, bl a sumpvipor. Se: 13 april

Under perioden 4–13 april reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Iran. Resan är upplagd som en Natur & Kulturresa och vi kommer att lägga mycket tid på Irans fantastiska kulturella skatt. Inte desto mindre hinner vi också med mellanösternskådning när den är som allra bäst! Det här blir avifaunas femte besök i landet. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 13 april kl. 15.50.

4 april

Frukost kl 08 efter drygt 4 timmars sömn. 
Inte mycket skådning idag, men en rejäl dos kulturupplevelser i Kashan. Mest tid ägnar vi åt Persiska trädgården Fin och undervisas bland annat om grundprincipen för den Persiska trädgården: 1) muromgärdad, 2) höga träd och 3) vatten. Vi får också veta mycket om hur vattnet via små fontäner leds genom kanaler och bassänger.
Här gör vi också dagens ornitologiska observation, nämligen av en hanne balkanspett vid ett bo 5–6 meter upp i en cypress. Snygg observation!
Vi besöker också något av de historiska hus som Kashan är berömt för, ett gammalt köpmannahus med intrikat arkitektur för att skapa svalka på sommaren och värme på vintern.
Dagens sista besök görs i ett gammalt badhus, mycket fint restaurerat och både vackert och ändamålsenligt.
Därefter kör vi ut mot vårt nattlogi i Maranjaböknen, och möts på vägen ut av sandstorm – det hade vi inte räknat med, men ser ändå en tofslärka längs vägen. Chauffören tycker också att vägen inte lämpar sig för hans buss, så han håller obetydligt över 15 km/t. I mörkret når vi långt om länge Ahmad Camping, ganska påvert boende. En bra tröst är dock att artgenomgången är snabb!
Vi lyssnar till Alex utläggning om badhuskulturen i Kashan. Foto: Magnus Ullman

5 april

Vi harvar runt i öknen utanför vår camp en stund före frukost och drar in en del arter. Mest överraskande är kanske 2 alpkråkor. Stöddigast är väl annars en isabellastenskvätta som visar sig fint. I ett stort gäng tjattrande gråsparvar i en vass ser vi runt 15 spanska sparvar. 
Efter frukost far vi vidare in i öknen i 4WD-fordon. Stopp ganska snart vid 2 ökenstenskvättor. Nytt stopp efter en stund vid 6 ökenstenskvättor. Allra bäst är dock att en liten ökensångare håller till här också.
Vi hinner också stanna till vid en turkestantörnskata som sitter i en busktopp.
Därefter drar vi på sista biten till Maranjab karavanseraj. Denna helg avslutas iraniernas stora nyårshelg och därför är det mer folk och lite stökigare än vanligt vid den för det mesta rätt stillsamma serajen. Vi spanar ändå in en hel del sevärda fågelarter, speciellt vid en liten rännil som efter några meter i öknen upphör att existera. Åtminstone 6 citronärlor visar sig i flera omgångar, medan en ökentrumpetare endast gör ett kort gästspel; 3 bleka klippsvalor drar fram och tillbaka. Dessutom 8 korttålärkor.
Därefter transport mot Esfahan. Ett av de mer lyckade diesel/kaffe/restroom-stoppen görs vid Aftab Natanaz. Strax bakom bensinmacken finns en rastplats för rovfåglar. Här räknar vi in 60 stäppörnar, 2 kejsarörnar, 1 gåsgam och 1 grågam. En alpkråka flyger förbi.
Turkestantörnskata, en trevlig bekantskap. Foto: Magnus Ullman

6 april

Fågelmässigt förmodligen en av de sämsta i AviFaunas historia, med kohäger som tyngsta art! Orsaken är att dagen i sin helhet ägnas åt sightseeing i den mycket sevärda staden Esfahan. Vi börjar strax utanför staden vid ett 1600 år gammalt torn där zoroastrerna brände en eld högt uppe på en bergknalle en gång i tiden. Högt däruppe sitter en fågel som med största sannolikhet är en svartvit stenskvätta – men tyvärr lite för stort avstånd för säker artbestämning.
Därefter gör vi ett par av Esfahans klassiska broar. Vi börjar vid den långa och smäckra 33-valvsbron (som i själva verket har 35 valv, men det känns ju helt naturligt). Mycket sevärd – men vad som något förtar upplevelsen är att den grunda floden är snustorr! På grund av vattenbrist släpper myndigheterna på vattnet genom Esfahan endast vid vissa tillfällen.
Vid Imamtorget besöker vi Qeysariebasaren, äter lunch och presenteras för den iranska specialiteten ”krossad soppa”.
Vi hinner också ett gediget besök vid den stora Fredagsmoskén. Stoslaget, vackert med fantastiska Esfahan-blå kakelarbeten. Numera löser man inträdesbiljett och går utan vidare in – för byggnaden har nämligen förvandlats från moské till museum.
Vi gästar dessutom 1600-talspalatset Chehel Sotoon. En vacker, välskött trädgård och spännande målningar med några hundra år på nacken som vår guide förklarar för oss.
Dagens sista äventyr är ett obligatoriskt mattföredrag hos en matthandlare med den ena mattan vackrare än den andra. Tveksamt om någon i gruppen var inställd på att köpa en matta, några gjorde det i alla fall. Men, som rl:en uttryckte saken, den som köper en äkta persisk matta i Iran kommer inte att ångra sig.
Traditionell mattförevisning i Esfahan. Foto: Magnus Ullman

7 april

Transportdag med några stopp. Första är ett tankstopp då vi ser två hybrider medelhavs- x nunnestenskvätta.
Första organiserade stopp sker vid Izadkhast karavanseraj. Östlig klippnötväcka, minervauggla, alpkråkor, alpseglare, turkestantörnskata och en hel hoper stenskvättor: medelshavs, isabella, nunne och vanlig svensk. Inte illa! Vi firar med en kopp kaffe på stående fot, serverad av vår chaufför Reza.
Så småningom når vi dagens huvudmål, Pasergad, där en guide väntar på oss. Vi chockar henne en smula genom att vara så fokuserade på fåglarna, men hon verkar ta det med ro och får ändå berätta en hel del om Cyrus den store, Darius etc. Osannolikt fint och behagligt väder – mitt emellan två rejäla regnskurar.
Tjockt med eksångare sjunger och hoppar öppet längs ett par tallrader när vi går in mot Cyrus grav. Även tjockt med isabellastenskvättor. Så får vi syn på ökenfinkar som verkar hålla till överallt, bland annat flockar som sitter i träden, på några ställen sjungande! Andra arter här är turkestantörnskata, sjungande kalanderlärka, spelande vaktel och fältpiplärka.
Strax efter kl 20 når vi Shiraz hotell i Shiraz och kan konstatera att det inte är något fel på standarden här heller. Vi improviserar med italiensk restaurang till middagen.
Ovanligt fina obsar på ökenfink. Foto: Magnus Ullman

8 april

Vårt första mål är Botaniska trädgården, Eram Garden. Fin, strålande välskött trädgård. Gott om eksångare – och vi kan konstatera att vi kommit mitt i eksångarstöten. Dessutom flera purpursolfåglar. Vår hutlöst dåliga däggdjurslista får en riktig skjuts tack vare fina obsar på 2 indiska mungor. 
Nästa mål är Pink Mosque med sina fantastiska färgade glasfönster och sin 80 meter djupa brunn. Här trängs vi med andra turister, såväl iranska som europeiska – och rl:en kan konstatera att Iran numera besöks av avsevärt fler européer än under första resan 2003.
Det är tröttande att vara på semester så efter lunch tar vi en dryg timmes siesta på hotellet.
Eftermiddagen startar i ännu en imponerande välskött park, nämligen poeten Sa’dis grav. Gott om eksångare.
Vidare till Seven Bodies, ännu en fin trädgård, där Johan gräver fram en sydnäktergal, som dock tyvärr inte visar upp sig särskilt bra men åtminstone sjunger några strofer.
Dagens sista välskötta park är poeten Hafiz grav. Det är nästan rörande att se vilken vördnad vissa besökare visar hans grav. Andra besökare verkar minst lika nöjda med att låta sig fotograferas tillsammans med oss. En äldre gentleman hälsar oss dessutom välkomna till hans land och berättar dessutom att han är revolutionsgardist. Så fick vi veta det. Ett antal eksångare även här.
Vi avslutar i parkens kafé med en espresso och en rejäl omgång saffransglass, en delikatess ingen besökare i Iran bör missa. Resans höjdpunkt?
Kaffe och iransk saffransglass vid poeten Hafiz grav. Resans höjdpunkt? Foto: Magnus Ullman

9 april

Resans viktigaste kulturdag. Kryddad med ett antal kul fågelobservationer! Vi lämnar hotellet kl 0815 för en timmes färd till Persepolis, där vi vandrar runt i 4 timmar i bästa tänkbara sommarväder. Redan när vi lämnar bussen hör vi sjungande eksångare och näktergal.
Tahereh berättar om Darius och Xerxes och de andra akemenidiska kungarna liksom Alexander den stores slutgiltiga skövling av området 330 f Kr. 
Resans första stäppvråk seglar över. Några stenskvättor visar sig inklusive en hona nunnestenskvätta och en trolig hanne finschstenskvätta.
På väg upp till en kungagrav stöter vi på ett par östliga klippnötväckor. Lite överraskande flyger 1 stubbstjärtseglare över (lifer för vår guide Ehsan som därmed sett 378 arter i Iran (max en handfull skådare har sett fler). Han brukar för övrigt kryssa när han reser med AviFauna). Även någon rostgumpsvala.
På vägen ner får återkontakt med den vita och svarta stenskvättan och kan konstatera att det verkligen rör sig om en hanne av finschstenskvätta, sjungande dessutom. Och i hans närhet en hona.
Efter lunch besöks dagens sista muntration, en gravplats. Väldiga gravdekorationer är uthuggna i de höga, lodräta klipporna för Darius och ytterligare några av de akemenidiska kungarna.
Även här röner fåglarna berättigad uppmärksamhet med smutsgam, örnvråk och berberfalk. Roligast är kanske ändå ett gäng stubbstjärtseglare även här. Dessutom någon alpseglare och 2 alpkråkor.
Till slut chillar vi en stund med en kall dryck vid utgången. Under färden hem bussobsar vi en mörk örnvråk och 1 + 1 blåkråka.
Apadana i Persepolis – kanske konkurrerar med saffransglass om resans höjdpunkt. Foto: Magnus Ullman

10 april

Lång transport över Zagrosbergen till Persiska viken. Vi stannar till vid passhöjden 2200 m.ö.h. vid skogsreservatet Arzhan and Parishan Protected Area med gott om ekar modell mindre. De lokala stjärtmesarna är betydligt mörkare än våra. Några rödhuvade törnskator visar upp sig fint medan en vitstrupig näktergal försvinner för fort. Allra roligast är kanske 4 sjungande mästersångare, en dessutom med en hona. Ovanligt fina obsar av rostgumpsvala när vi återvänt till bussen.
Vi fortsätter nerför berget och går på lite lägre höjd och planare mark i ännu något glesare ekskog vid Parak. Minst lika fin utdelning! Av nunnestenskvätta ser vi 1 ad + 1 2k hanne. Ytterligare några rödhuvade törnskator, flera nötväckor och dessutom matande dubbeltrast närmare 100 mil söder om vad kartan i Ökenguiden anger! Allra roligast är en hona vitstrupig näktergal som sitter lugnt och stilla i ett träd på hyggligt håll. Just när vi ska kliva in i bussen dyker en masktörnskata upp.
Vi besöker sasanidernas historiska stad Bishapur inklusive reliefer uthuggna i klippan för att hylla de sasanidiska kungarnas tre segrar över romarna. I vanlig ordning fin fågelskådning, toppad av ett gäng afghanskriktrastar, kanske resans tyngsta art. Några svarthuvade sparvar sitter och sjunger. Turkestantörnskata, den första fina hannen, liksom de första gröna dvärgbiätarna. Sjungande sydnäktergal samt en hona medelhavsstenskvätta. Någon ser ett gäng hypokolius snabbt flyga förbi.
Till sist lång transport nerför berget och vi hinner som beräknat inte fram till solnedgången i Bandar Gonaveh i tid. Ingen fara skedd – solen hamnar ändå bakom en molnskärm strax innan den går ner.
En snygg 2k hanne nunnestenskvätta i ekskogen vid Parak. Foto: Magnus Ullman

11 april

Som vanligt blanddagens bästa skådning vid en mack: rödflikvipa, streckad prinia och ett par iraksriktrastar som inte visar sig jättebra. Vid fika lite senare en hona medelhavsstenskvätta. 
 
Efter lunch i Shadegan skådning i kanten av det jättelika våtmarksområdet från Sharakye. Flera skäggtärnor och rallhägrar, även långnäbbad mås, grässångare och streckad prinia. Disigt, blåsigt och en bra bit att åka, så vi vi kör norrut. Checkar efter visst stökande in på fascinerande hotell - ett gammalt, fint restaurerat hus centralt i de trängre gränderna. 
I Shushtar bor vi i en renoverad gammal bostad. Häftigt. Foto: Magnus Ullman

12 april

När vi anländer till Choga Zanbill duggar det bara, men efter hand som vi går runt denna ziqurat tilltar regnet allt mer. Rätt blöta återvänder vi till bussarna och kör hem. I Shushtar forsar vattnet på gatorna.
Vi börjar med ett stopp på Shushtar bussterminal där vi kan konstatera att det både finns svart och blek tornseglare ovanför oss. 
Längs vägen stannar vi till för smyrnakungsfiskare men en mesopotamisk kråka vid vägkanten försvinner i vegetationen. Svart frankolin hörs överallt från jordbruksmarkerna och vi ser faktiskt några också. Grön biätare visar sig direkt vara vanlig.
Så småningom når vi dagens huvudmål, Helveh, och stannar till redan innan avfarten då ännu en mesopotamisk kråka flyger bortåt. Här får vår guide även livskryss på turturduva.
Vi går vägen in och spännande arter bara rasslar in. Hypokolius flyger av och an, tamarisksparv tjippar överallt vid sina bon, trädnäktergal visar upp sig. Afghanskriktrast ses och hörs på flera ställen. En ökennattskärra stöts ett par gånger och visar sig fint. Kråkan visar sig några gånger men på långt håll. Törnskatelistan kompleteras med en nybadad isabellatörnskata. 
Efter ett par timmar far vi vidare men stannar snart vid en stor flock svarthuvade sparvar. Och äntligen får vu se mesopotamisk kråka rätt så bra, sittande i en trädtopp.
Vi kör till Shusha för lunch och nu har regnet hunnit i fatt oss.
Fler ökennattskärror? Spaning vid Helveh. Foto: Magnus Ullman 

13 april

Dagens lokal är Ali Zoghayeh - men det tar rätt lång tid att köra dit. För det är bättre väder, fler fåglar längs vägen och fler stopp. Förutom gröna biätare och smyrnakungsfiskare också svartvingade glador (vid ett tillfälle jagad av en indisk blåkråka) och mesopotamiska kråkor.  När vi stannar för en svartvingad glada flyger en dvärgskarv förbi.
När vi långt om länge når Ali Zogjayeh är det måttlig sångaktivitet men vi hör i alla fall några rörsångare. Desto ljudligare är ett antal sumpvipor. En meso-kråka tycks ha tagit en fågelunge som förtärs uppe på en stolpe. Flera dvärgrördrommar, gråfiskare och irakskriktrastar.
Som sagt, bättre väder idag och vid middagstid en smula svettigt, så vi åker till en enkel servering vid landsvägen och tar en kall dryck alternativt saffransglass.
Dagens och resans skådning avslutas vid Haft Tapeh, en lokal som inte ser mycket ut för världen. Men här häckar ett antal tamarisksparvar och trädnäktergal sjunger. Dessutom resans sista inhängda målart: gulstrupig stensparv. Förutom diverse annat smått och gott.
Därefter till Shushtar för lunch samt resans sista attraktion (som ställdes in igår pga regn): Shushtar Water Mills. En helt osannolik konstruktion med mängder av kanaler där det både funnits kvarnar som malt säd och generatorer som producerat el. Kanske anlagd under sasanidisk tid (några århundraden efter Kristus), men lite osäkert.
Till hotellet för packning och middag innan färd mot flygplatsen strax innan midnatt väntar.
Nöjda resenärer sedan den sista målarten hängts in: gulstrupig stensparv. Foto: Magnus Ullman
Magnus Ullman
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin