Fotoresa Indien 17–31 mars 2017

Tiger i Bandhavgarh, en av resans självklara målarter. Foto: Asian Adventure

Senaste nytt: fin avslutande skådning/fotografering i Sultanpur, sedan ännu mera kultur i Delhi. Se: 31 mars

Under perioden 17–31 mars reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Norra Indien. Med fokus på fotografering besöker vi klassiska tigermarker som Ranthambhore och Bandhavgarh. Vi hinner också med att åka båt på Chambal River med sitt rika djurliv och besöka Taj Mahal, ett av världens nya underverk. Det här blir AviFaunas nittonde resa till Indien och den första resan med fullt fokus på fotografering. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 31 mars kl. 15.10.

17 mars

Efter en lång resdag ankom vi till New Delhi efter midnatt. Långa köer fram till passkontrollen gjorde processen så långsam att vi kom fram till hotellet långt in på natten. 

18 mars

Det blev inte lång stunds sömn, förrän klockan väckte oss till vår första dag i detta fascinerande land. Efter frukosten begav vi oss till järnvägsstationen, för den fem timmar långa tågresan mot Ranthambhore. Vi hade en egen sovkupé, så vi kunde ta igen lite förlorad sömn under tågresan. Efter en lunch på vår fina lodge i Ranthambhore, var det så äntligen dags att plocka fram kameror och kikare. Redan i hotellträdgården fanns kul arter som Indian Robin och Common Iora. 
 
Sedan begav vi oss in i nationalparken för vår första safari. Det har rapporterats om tiger på flera olika sektorer i parken idag, men under eftermiddagen fanns ingen i vår tilldelade sektion 4. Men det fanns självklart massor av annat att titta på och fotografera. Hjortar, apor, vildsvin, mungos m fl djur, samsades med fåglar som tex tofsbivråk, Indian Vulture, Painted Spurfowl, Spotted Owlet och mycket annat. Efter några nätter med lite sömn, var det en riktigt trött grupp som sedan återvände till lodgen för mat och så en hel natts välbehövlig sömn.
Rödflikvipan är en ,mycket vanlig fågel, men vacker på nära håll. Foto: Anders Blomdahl

19 mars

Fortsatta turer i Ranthambhore morgon och eftermiddag, med fortsatt tigerletande och nu närmar vi oss. Under morgonen hittade vi färska tigerspår och mötte andra som nyss sett en tiger passera vägen. Snart är det nog vår tur! Dagen gav fina fotolägen på hjortar, apor, Spotted Owlet, påfågel, ormhalsfågel, grön dvärgbiätare, rishäger och mycket annat roligt. På ett ställe hittade vi släpmärken på vägen som gjorde vår guide uppmärksam, här har nog ett kattdjur släpat ett byte över vägen! Och mycket riktigt, nere i en ravin låg en nyslagen hjort! Vi spanade av stenskravlet runt omkring och plötsligt hittar reseledaren en leopard som smyger uppåt. Dessvärre försvann den snabbt upp bland stenblock och buskage, innan någon annan i gruppen hann se den.

På kvällen firade vi av AviFaunas nionde resenär som gjort trettio resor med oss!
Gruppen i Ranthambore National Park, tillsammans med tigerguiden Harvinder Singh. Foto: Anders Blomdahl

20 mars

Sista heldagen i Ranthambhore, med safariturer på morgonen och på eftermiddagen.
 
Både morgon- och kvällsturen gick in i sektor 5. På morgonen hade vi i princip just nått fram till de bästa skogsområdena, då en stor hanne tiger långsamt går över vägen mitt framför vår jeep! Det mäktiga djuret har ingen brådska och är helt oberörd av vår närvaro. Sniffar lite på träd, doftmarkerar och går sedan ner och lägger sig i en vattenpöl. Detta sker på ett avstånd på 10-15 meter från oss! Kamerorna smattrar och vi får fantastiska bilder på den vackra katten! Klang och jubel, detta hade vi bara kunnat drömma om! Dagen fortsätter fint och vi kan även fotografera den märkliga antilopen nilgai och vildsvin. En del kul fågel ses och fotograferas också såklart, som t.ex. brun fiskuv, shikra och Crested Bunting. 
 
Mitt på dagen gjorde vi ett trevligt besök vid Ranthambhore Fort. Ett trevligt avbrott från de skakiga jeepturena, med chans att fotografera fortet som utsett till världsarv. Där fanns också mycket folk att fotografera och inte minst kvinnorna i sina fantastiskt färggranna kläder blev trevliga fotoobjekt. 
Tigerhanne i Ranthambore. Foto: Anders Blomdahl
Vi kom extremt nära, så här mycket fick man in av tigern med ett 500 mm teleobjektiv. Foto: Anders Blomdahl

21 mars

Lite fågelfotografering vid en vattensamling nära lodgen på morgonen, innan frukost. Fina fotolägen på styltlöpare i det fina morgonljuset. Där fanns även en hel del annat att titta på och fotografera, som t.ex. Large Cuckooshrike, Common Babbler, trådstjärtsvala, Jungle Prinia, Asian Pied Starling, Brahiminy Starling och Greater Coucal.
 
Sedan frukost och därefter packar vi in oss i vårt fordon och beger oss iväg från Ranthambhore. Vi styr kosan mot nordost, mot Bharatpur som är vårt nästa mål på resan. Färden dit tog ca fem timmar. Vi färdades omväxlande genom byar och landsbygd och delar vägen med traktorer, dromedarkärror, kor, getter och människor i en allsköns blandning. Det är inte direkt de snabbaste vägarna, men fascinerande att beskåda detta vimmel!
 
Väl framme i Bharatpur tog vi in på vårt hotell och äter en lunch. Efter lunchen beger vi oss till några fält i utkanten av stan, för en riktigt fin fågelfotografering i det mjuka kvällsljuset. Arter som Yellow-wattled Lapwing, Indian Courser, långnäbbad piplärka och Ashy-crowned Finch-Lark hamnade på minneskorten. En bra dag för fågelfotografering och vi väntar oss en minst lika bra dag imorgon här i Bharatpur. 
Grön dvärgbiätare, fotograferad utanför vårt hotell i Ranthambore. Foto: Anders Blomdahl

22 mars

Heldag i Keoladeo national park i Bharatpur. Med var sin cykel-rickshaw med egen chaufför, färdades vi långsamt runt i den stora parken. Vi hade alltså gott om plats för vår fotoutrustning på dubbelsätet, avsett för två personer. En mycket avslappnande och bekväm dag, med massor av fåglar att fotografera. Framförallt är det vattenfåglar som håller till här, men vi såg även mycket annat. Bland de roliga sakerna vi kunde fotografera kan nämnas följande: Painted Stork, Black-necked Ibis, bronsibis, mellanhäger, Indian Cormorant, ormhalsfågel, vit pelikan, Bronze-winged Jacana, Phasant-tailed Jacana, purpurhöna, Yellow-footed Green Pigeon, Spotted Owlet, Indian Scops Owl, större skrikörn, Crested Serpent-Eagle m m.
 
Omgivna av massor av Jungle Babblers och huskråkor avnjöt vi en varm lunch inne i parken, vilken levererades ut till oss. Efter lunchen unnade vi oss en stunds siesta i skuggan, medan ljuset var för hårt för fotografering. Sedan återupptog vi fotograferandet och färdades långsamt tillbaka i ett lugnt tempo. Utan tvekan, den dag hittills på resan då flest foton togs! Bland övriga kul arter under dagen märks t.ex. Black-necked Stork, Sarus Crane, Dusky Eagle-Owl, Indian Spotted Eagle och Golden Jackal.  
Mellanhäger på fiskjakt. Foto: Anders Blomdahl
Gråhuvad purpurhöna bland flytväxterna. Foto: Anders Blomdahl
Halsbandsparakit, vanligt och skränig. Men otroligt vacker! Foto: Anders Blomdahl

23 mars

Idag unnade vi oss en kortare sovmorgon, innan vi lämnade Bharatpur efter frukost. Färden gick mot Chambal River som var nästa mål på resan. Vi hamnade mitt i en pilgrimsvandring, varför vägen var avstängd och vi lotsades in på landsbygdsvägar och genom små byar. Inte så snabbt, men ganska charmigt! Längs vägen såg vi bl.a. Red-naped Ibis.
 
Så småningom når vi fram till vår lodge strax efter kl 12, där vi checkar in och äter lunch ute i den lummiga trädgården. Där fanns bl.a. en koloni med flygande hundar.
 
Dagen avslutas sedan med en några timmar lång båttur på Chambal River, där vi jobbar hårt på att få fina fotolägen på dess invånare. Det blev en fullkomligt fantastisk eftermiddag, på en totalt  stilla och spegelblank flod och ett underbart kvällsljus. Galet fina fotolägen radade upp sig hela tiden. Bland de mest spännande fotoobjekten märks den fiskätande krokodilen gavial, den maffiga Mugger Crocodile, samt fåglar som River Lapwing, Great Thick-knee, Indian Skimmer, Black-bellied Tern, River Tern, Red-naped Ibis med mera. En mycket lyckad båttur, vi ser redan fram mot en ny tur ut på floden imorgon bitti.

Efter middagen på kvällen gick vi ut runt lodgen med ficklampor, i hopp att lysa in något spännande. Indian Scops Owl och Golden Jackal blev utdelningen.
Indian Skimmer. Foto: Anders Blomdahl

24 mars

Direkt på morgonen kom två palmmårdar och kutade över trädgårdsgången. Under morgonen tog vi sedan ytterligare en båttur på Chambal River, i ett fint morgonljus. Liksom igår kväll kryssade vi fram mellan fina fotoobjekt. Huvudsakligen samma arter som igår, andra vinklar och ljus gjorde ändå fotograferingen lyckad. Bättre ljus på Black-bellied Tern och så tillkom bl.a. mindre sånglärka, skedstork, ullhalsstork, och stripgås som fotoobjekt. 
 
Efter båtturen återvände vi till lodgen för lunch och sedan styrde vi mot Agra för resans stundande kulturinslag. Efter incheckning på vårt hotell i Agra, tog vi en sväng till en park för att fotografera Taj Mahal i solnedgången i värsta turiststil. Och vi var inte direkt ensamma där! Men det blev en skön och avkopplande stund i det sköna kvällsvädret.
Gavial, fiskätare med rejäl tanduppsättning. Foto: Anders Blomdahl
Mugger Crocodile. Foto: Anders Blomdahl

25 mars

Kulturdag i Agra, där vi först blir guidade runt vid Taj Mahal under förmiddagen och sedan vid Agra Red Fort under eftermiddagen. Fantastiska, spännande, vackra och fotovänliga byggnader!
 
Ikväll tar vi ett nattåg från Agra mot Katni och installerar oss i en egen sovkupé. Imorgon inleds sista benet på resan, med sex nya tigersafaris i Bandhavgarh.

26 mars

Efter en natt i tågets sovkupé, anlände vi till Katni på morgonen. Där blev vi genast hämtade på stationen och vi begav oss av på den drygt 2 timmar långa transporten mot vår lodge vid Bandhavgarh, där vi ska bo de kommande dagarna. Lodgen ligger riktigt fint mitt i naturen och det fanns massor av fågel i trädgården. Lite slöskådning mitt på dagen gav bl.a. Yellow-crowned Woodpecker, Thick-billed och Pale-billed Flowerpecker, Common Iora, Large Cuckooshrike och Coppersmith Barbet. 
 
Efter att vi ätit lunch åkte vi sedan ut på den första av de sex safariturerna vi ska göra i Bandhavgarh National Park. Det är en riktigt fin nationalpark, med grövre lövskog och med inslag av bambu, jämfört med Ranthambore. Det blev riktigt trevlig tur, med möten med vildoxen Gaur och Golden Jackal som bjöd på utsökta fotolägen. I fågelväg träffade vi bl.a. på nya bekantskaper som Jungle Owlet, White-eyed Buzzard, den ursnygga White-rumped Shama och Red-headed Vulture. 

27 mars

Heldag i Bandhavgarh National Park, med en morgon- och en kvällssafari. Under morgonturen mötte vi nya fågelarter som Racket-tailed Drongo, Red Junglefowl och Tickell's Blue Flycatcher. Ett par shikra som passade på att para sig mitt framför oss fick minneskorten i kamerorna att fylls på ordentligt! Av däggdjuren sågs flera exemplar av gaur, samt ett över en timme långt möte med den ca 4 år gamla tigerhonan Solo, som vi kunde studera och fotografera under goda förhållanden. Vi såg henne vila i skuggan, smyga på och göra utfall mot axishjortar och passera vägen mitt framför oss. Ett enastående vackert djur! 
 
Under eftermiddagsturen åkte vi in i en annan del av parken och följde en dal nedanför en bergskam. Vacker skog, lite påminnande om våra bokskogar med grovstammig lövskog och mest bara löv på marken. Vi hittade några Barking Deer, samt Orange-headed Thrush som fick kamerorna att smattra, Lesser Adjutant samt fick en skymt av en asiatisk paradisflugsnappare. Andra fotoobjekt var Spotted Owlet, spelande påfågel och Crested Serpent-Eagle. 
Golden Jackal, som stolt visar upp sin trofé. En hjortfot! Foto: Anders Blomdahl

28 mars

Ny heldag i Bandhavgarh. Under morgonturen gjordes flera observationer av tigrar, men när det gäller detta djur så gäller det verkligen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Tyvärr hade vi inte turen med oss under morgonen. 
 
Under eftermiddagsturen satsade vi därför allt på tiger, varför fågelfotograferingen fick stå åt sidan en aning. Det är riktigt varmt då vi åker ut, runt 38 grader! Vi hoppade det skulle locka fram tigrarna till vattenhålen. Oturen höll dock i sig inledningsvis, då vi än en gång missade en obs på tiger, dock denna gång bara en snabb skymt inne bland bambun. När turen var över och vi var på väg hem vända äntligen oturen, då en tiger stod ute på en äng intill asfaltsvägen utanför de olika områdena man åker till. Det hade då börjat skymma, så inga fotolägen. Men ändå gott att se resans tredje tiger. En morgon med chans på tiger kvar, då hoppas vi på grymma fotolägen!
Några fina fotoobjekt denna dag var brun fiskuv, White-eyed Buzzard, tofsbivråk, Red-headed Vulture och Lesser Adjutant. 
 
Mellan de två safariturerna hade vi idag en lite workshop i bildredigering, då tre bilder från resan redigerades i Camera Raw och Photoshop, med diskussioner runt de olika delmomenten.
 
Idag fyllde en av deltagarna år, så dagen avslutades med födelsedagsfirande!
Crested Hawk-Eagle, Bandhavgarh. Foto: Anders Blomdahl

29 mars

Sista morgonen vid Bandhavgarh och således också sista safarituren. Den inleddes riktigt fint med en Crested Hawk-Eagle, som satt snyggt precis intill vägen. Kanonbra fotoläge! Ett kadaver hade dragit till sig ett helt gäng Indian Vultures och i en damm satt ett par Stork-billed Kingfishers. Några schakaler sågs längs vägarna. Efter mycket letande fram och tillbaka längs vägarna och då vi nästan gett upp hoppet, fick vi ändå se ytterligare en tiger. Resans fjärde randiga katt var en knappt år gammal unge, som vi såg kort inne i terrängen men ändå helt öppet. En fin avslutning på vistelsen här i Bandhavgarh, även om det inte var några optimala fotolägen på den. 
 
Efter uppfräschning på lodgen och lunch, väntar nu transport till Katni och sedan en lång tågresa tillbaka till New Delhi. Än en gång väntar alltså en natt i en egen sovkupé. Ankomst till Delhi tidigt imorgon bitti. 

30 mars

Efter att ha sovit på nattåget från Katni, anländer vi till Delhi tidigt på morgonen. Transport till hotellet för frukost. Efter att vi fått våra rum kunde vi fräscha upp oss lite och sedan begav vi oss ut i Delhi på sightseeing. Vi inledde med Lotustemplet och fortsatte till minareten Qutb Minar innan lunch. Efter lunch fortsatte vi kulturtrippen till Humayun's Tomb, innan vi avslutade dagen vid sikhtemplet. Otroligt intressanta, roliga och fotovänliga platser, så det blev en väldigt trevlig eftermiddag.

31 mars

Sista dagen på resan. Idag inledde vi med en morgontur till Sultanpur, nån timmes transport söderut från vårt hotell i Delhi. Området är ett litet fågelreservat på bara någon kvadratkilometer (faktiskt Indiens minsta reservat), som ett Bharatpur i miniatyr. Men med mycket fågel, så här var det riktigt trevlig fågelfotografering som gällde! Mest våtmarksfåglar med mycket änder, storkar, hägrar och vadare. Otroligt fin fotografering i en tyst, lugn och ostörd miljö! Bland guldkornen fanns Black-necked Stork, större skrikörn, dvärgörn, sumpvipa, asiatisk paradisflugsnappare, White-capped Bunting samt inte minst en kul observation på rallbeckasin
 
Under eftermiddagen gjorde vi ännu en sightseeing i Delhi och besökte då India Gate och det pråliga hindutemplet Swaminarayan's Akshardham.

Nu väntar bara packning och en avskedsmiddag, sedan går flyget hemåt en stund efter midnatt. Vi kan summera mycket fin fotografering under resan, många roliga upplevelse och inte minst fyra tigrar! Tack för denna gång, Indien!
Anders Blomdahl
Rapporter & arkiv
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin